latinica  ћирилица
14/02/2018 |  08:22 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Наставак суђења за злочине над Србима у Орашју

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране, који су оптужени за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Претходно рочиште, 7. фебруара, прекинуто је због техничких проблема са видео линком из Београда, путем којег је тужилац Миланко Кајганић покушао испитати свог свједока Јоку Божић.

Кајганић је рекао да ће Божићеву из Букове Греде, која сада живи у Новом Саду, покушати да доведе у Суд БиХ, а уколико то не буде могуће због старости и њеног лошег здравственог стања, те бриге о веома болесном супругу, предложио је да на наредном рочишту буде прочитан њен исказ.

Почетак рочишта заказан је за 9.30 часова.

Извор: СРНА