latinica  ћирилица
13/02/2018 |  18:35 ⇒ 14/02/2018 | 10:05 | Аутор: РТРС

Гардијан поново о Српској: У набавци пушака за МУП, виде утицај Русије!? (ВИДЕО)

Поново је британски Гардијан упутио отровне стријеле ка Републици Српској. Након неутемељених оптужби о руским плаћеницима и српским сепаратистима, новим текстом подгријавају наводне страхове од наоружавања припадника МУП Републике Српске.
Гардијан -
Гардијан

Писање Гардијана подудара се са изјавама федералних званичника и њихових медија. Из Српске одговарају да ће наставити да јачају Полицију и њене капацитете ради заштите грађана.

Бомбастичним насловом и ничим утемељеним тврдњама, Гардијан спекулише да је законом дозвољена набавка 2.500 аутоматских пушака за Полицију Српске, ништа мање него најава рата у региону и продубљивању руског утицаја у БиХ.

Из чланка Гардијана: "Тешко наоружану полицијску јединицу сепаратистички лидер Милорад Додик користиће да учврсти своју позицију и да застраши противнике пред октобарске изборе".

Забринутост због наводно прекомјерног наоружавања показао је и федерални министар унутрашњих послова Аљоша Чампара, кадар СДА. Текст Гардијана и његова изјава временски се подударају, па је питање ко је коме извор.

- Мислим да би тај министар могао да уђе у прошлост прије 10-15 година, па да види да је било забрањено наоружавање полиције и да је било предвиђена једна дуга цијев на 10 полицајаца што је било понижавајуће. Полиција ће набавити ових 2.500 пушака и набавиће све што је потребно - навео је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- То што пишу одређени страни медији, британски или неки други, то нема везе са везом, ми имамо своју полицију која треба да буде наоружана, не дрвеним пушкама, већ правим пушкама и она увијек мора да буде спремна за дејство - истакао је Костадин Васић, потпредсједник СДС-а.

Импутирајући предсједнику Српске да наоружава Полицију због наводних сепаратистичких тежњи, али и застрашивања политичких опонената, текст Гардијана дошао је као поручен појединим опозиционим лидерима да оптуже Додика за ратно хушкање.

- Нама треба мир и стабилност за стране инвестиције, а не неко ко ће ратнохушкачки се понашати и правити подјеле и да нас води у изолацију - каже посланик Здравко Крсмановић (НДП).

- Та прича о ратнохушкачкој политици то је матрица оптуживања нашег народа...па та прича о томе да је све лоповско, криминално и геноцодно, то је све што су нам други радили годинама, па да ли дошло вријеме да сами себи то радимо - запитао је Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске

Војно-политички аналитичар из Београда Александар Радић каже да се из Сарајева намеће теза, помогнута писањем британског листа о наводном прекомјерном наоружавању Полиције Српске, како би се заташкала прича о војној обуци бошњачке дјеце и младића.

- Ствара се вјештачка безбједносна криза око набавке пушака, око тога против кога би се могле да користе. Да ли против криминалаца, као што би рекли полицајци, или за стварање грађанског рата и сузбијање опозиције? Необично је и непотребно сада стварити проблем о нечему што само по себи није проблем - сматра Радић.

Народна скупштина Републике Српске упозната је с Одлуком о опремању и нароружавању припадника МУП Српске. Шеф скупштинског Одбора за безбједност Миланко Михајлица рекао је да Центар за полицијску обуку у Залужанима не представља никакав руски хуманитарни центар.

- Мислим да би МУП Српске требало да каже потпуну информације да се не би дало простора о некаквом нелегалном опремању и наоружавању. Не видим разлог да МУП Српске не буде опремљен савременим наоружањем - каже Михајлица.

Повратак исламских ратника из редова Исламске државе, погубан утицај вехабијске идеологије на младе Бошњаке не брине Гардијан, колико чињеница да се Милорад Додик шест пута састао са Владимиром Путином. Нерационалан страх од руског утицаја види се из мало познатог податка да је Британија формирала батаљон од 600 командоса за дјеловање на Балкану. О томе Гардијан није писао!