latinica  ћирилица
13/02/2018 |  12:48 | Аутор: РТРС

Црнадак: БиХ опредијељена за борбу против тероризма

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је данас у Кувајту да БиХ остаје снажно опредијељена да буде дио глобалне борбе против тероризма.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

На Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против "Исламске државе", Црнадак је нагласио да ће БиХ наставити да подржава Коалицију у дипломатском и политичком смислу, али и, у складу са својим могућностима, у форми материјалне помоћи, након досадашњих донација од укупно око 1.100 тона муниције за ирачку војску.

Црнадак је представио и досадашње законодавне активности БиХ на пољу спречавања одласка на страна ратишта, стратегије за превенцију и борбу против тероризма и онемогућавања финансирања терористичких активности, саопштено је из Министарсва иностраних послова БиХ.

Позивајући се на сталну потребу побољшања сарадње између земаља Коалиције, Црнадак је навео да репресија сама не може зауставити ширење опасних идеологија, већ да је упоредо потребно радити на смањењу сиромаштва, побољшању образовања, као и континуирано радити на јачању сарадње у вези политичких, економских и безбједносних питања, који су кључни показатељи који говоре о спремности друштва за борбу против радикализма и тероризма.

Прије почетка састанка, Црнадак се сусрео са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном, који је са министром иностраних послова Кувајта Шејком Сабахом Калидом Ал-Хамадом Ал-Сабахом, поздравио учеснике овог скупа.

На састанку, ком су присуствовали представници 68 земаља, те представници ЕУ, НАТО-а и Интерпола, презентован је најновији извјештај о ситуацији на терену и војним успјесима Коалиције против "Исламске државе" у посљедњих годину дана на територији Сирије и Ирака.

Извор: СРНА