latinica  ћирилица
13/02/2018 |  11:59 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

У Бијељини недостају столари и вариоци (ВИДЕО)

Предузеће за производњу баштенског намјештаја "Поли-гарден" из Црњелова код Бијељине једно је од успјешних предузећа, које комплетан асортиман извози на тржиште западне Европе.
Вариоци - Фото: РТРС
ВариоциФото: РТРС

Међутим, и они се суочавају са недостатком квалификоване радне снаге, прије свега столара и варилаца. Интересантно је да су на евиденцији бијељинске филијале Завода за запошљавање чак 102 вариоца.

У предузећу "Полигарден" 20 запослених сваке године произведе између 10.000 до 15.000 столова и столица за баште и остале опреме за угоститељство. Труде се да сваке сезоне одговоре потребама тржишта што подразумијева и нове моделе и дизајн, за шта је потребна школована и обучена радна снага, а прије свега столари и вариоци.

"Има нас, релативно добро завршавамо и све те проблеме рјешавамо. Јесте проблем, скоро сваки мјесец по један путује за Њемачку, Аустрију и то је генерално проблем у држави. Одлазе вариоци, столари ,све врсте од обичног физичког радника до било којег другог који зна шта да ради иде вани", истакао је власник "Полигардена" Добрица Наранчић.

Многим приватницима невјероватно звучи податак да се чак 102 вариоца налазе на евиденцији бијељинске филијале за запошљавање. Многи од њих до овог звања дошли су преквалификацијом како би се брже запослили, али послодавци и даље имају проблем са овим кадром. У "Полигардену" спремни су да пруже сву потребну помоћ онима који желе да раде.

"Долазе млађи момци по 18,19 година, брзо уђу посао. Они раде припрему, ми састављамо, варимо, припремамо сви заједно, помажемо се. То је ствар рутине, кад се уђе у рутину, све се може", навео је радник Стјепан Којић.

Дефицитарни су и столари. Драган Барбулић већ десет година ради у овом предузећу у одјељењу за производњу дрвета. 

"Радим са специфичном врстом дрвета. То је багрем који је веома тежак за обаду и изискује више ручног посла него машинског, јер га је тешко обрадити. Све мора бити квалитетно, јер иде за европско тржиште. Они су захтјевни, а и ми не би опстали да не правимо квалитетну робу", нагласио је Барбилић.

Радници задовољни и платом и односом послодавца.

"Водио нас је на море, имали смо вечере за Нову годину. За сваки крај године имамо бонусе, награђује нас,сатницама, углавном је добро", каже радник Синиша Караман.

Карактеристика производа који се израђују у "Полигардену" јесте постојаност и то што нема рока трајања. Управо то је и њихова жеља, да ово успјешно предузеће и даље чврсто стоји на својим ногама.