latinica  ћирилица
13/02/2018 |  10:12 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

"Гардијан" поново о Српској - Сада пишу о "нелегалном наоружавању"

Након тачно мјесец дана британски лист "Гардијан" поново је писао о Републици Српској као фактору нестабилности у БиХ. Додик: Овим потезима Гардијана се преусмјерава фокус од основних безбједносних проблема у БиХ
Гардијан -
Гардијан

Гардијан је поново објавио чланак о наводном нелегалном наоружавању у Републици Српској. Лист наводи да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске купило 2.500 аутоматских пушака. Овакав потез британски медиј сматра забрињавајућим због евидентног утицаја Русије на Републику Српску.

Даље се наводи како ће оружје Републици Српској испоручити Србија и то у марту, односно седмицу прије отварања Центра за обуку МУП-а Српске у којем ће обуку ентитетских специјалаца вршити оперативци из Русије.

Британски медиј наводи да оружје стиже у тренутку када је упитна дугорочна стабилност БиХ и при томе подсјећају на уставно уређење које је одређено Дејтонским мировним споразумом.

Додик у јануару демантовао писање "Гардијана"

Подсјећамо, предсједник Републике Српске, Милорад Додик, демантовао је прошломјесечно писање "Гардијана".

Овај лист је 12. јануара обајвио чланак под називом "Обучени плаћеници из Русије подржавају босанске српске сепаратисте".

"Забринути смо због чињенице да су новине попут чувеног "Гардијана" цитирале новински сајт из Сарајева, без озбиљне провјере чињенице или тражења коментара од стране администрације Републике Српске. Рециклирана прича ризикује штету стабилности и безбједности БиХ, послијератне земље која је још увијек у процесу превазилажења своје недавне прошлости", наводи се у писму предсједника Српске.

Овим потезима "Гардијана" се преусмјерава фокус са основних безбједносних пробелма у БиХ, нагласио је Додик.

"Ми смо забринути због тога што такви чланци потенцијално преусмјеравају фокус далеко од основних безбједносних проблема са којима се БиХ суочава и које – у нашој перспективи – сарајевске службе безбједности не адресирају адекватно, а то су:
1. Присуство џихадистичких бораца у БиХ,
2. Све већи број бораца ИСИС-а који се враћају у БиХ из Сирије и других ратних зона на Блиском Истоку и
3. Недозвољени токови новца који потенцијално угрожавају стабилност и безбједност Републике Српске, БиХ и ширег региона."