latinica  ћирилица
13/02/2018 |  09:35 | Аутор: РТРС

Новац за чување посмртних остатака у џеповима приватника?

Бивши члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић тврди да ће 600.000 КМ, које је тај институт расподијелио фирмама у Федерацији БиХ за чување посмртних остатака за ову годину, опет отићи у џепове приватника и фирми попут Комеморативног центра у Тузли.
Милутин Мишић - Фото: СРНА
Милутин МишићФото: СРНА

Мишић упозорава да је привремени Управни одбор Института донио такву одлуку, иако тек треба да буде усвојен правилник којим би била дефинисана и верификована подјела тог новца, а у чему треба да учествује и нови Колегијум директора те институције.

"Ово не би било спорно да су средства дијелили када буде донесен нови правилник, који треба да усвоји Савјет министара, али тај документ још није изашао ни из Управног одбора. Расподјела новца без правилника је незаконита", рекао је Мишић за "Глас Српске".

Привремени Управни одбор Института за нестала лица БиХ формиран је 2016. године, након што су његови дотадашњи чланови, укључујући Мишића, разријешени, јер нису хтјели да донесу одлуку о расподјели новца који је сада подијељен док не буде утврђен тачан број посмртних остатака на чувању.

Мишић наводи да одлуку о плаћању чувања тијела не би требало доносити прије завршетка ревизије у костурницама, јер "нико никада није утврдио тачан број посмртних остатака, нити се зна шта се плаћа".

Он каже да је уговор за идентификациони пројекат "Крајина" направила Међународна комисија за нестала лица и пребацила обавезу плаћања на Институт за нестала лица, иако нико не зна шта се ту плаћа.

"Тај уговор потписао је члан Колегијума директора Института Амор Машовић, а ми никад нисмо знали колико је запримљено тијела. За то вријеме Комеморативни центар у Тузли фактурише по својој вољи", рекао је Мишић и додао да је спорна и у фактурама наведена цијена од 59 фенинга по тијелу, те да су у манипулацијама у вези с тим незаконито згрнути милиони КМ.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић каже да се чување тијела по правилу наплаћује 59 фенинга, мада то не мора бити искључиво, те да највише новца за то одлази Комеморативном центру Тузла.

Он је навео да је процес ревизије костурница успорен због пресељења лабораторије Међународне комисије за нестала лица БиХ у Хаг, те је изразио очекивање да ће извјештај о томе бити поднесен почетком маја.

У Републици Српској се чување посмртних остатака из протеклог рата не наплаћује.

Извор: СРНА