latinica  ћирилица
13/02/2018 |  09:17 | Аутор: РТРС

Овај студент у рукама држи судбину Ангеле Меркел

Описивали су га као политичара дјечјег лица који у рукама држи судбину Ангеле Меркел. Неки кажу да је социјалдемократа-камиказа, а трећи га називају најталентованијим политичарем послије Герхарда Шредера.
Кевин Кинерт (фото:Dirk_Bleicker, info@dirkbleicker.de) -
Кевин Кинерт (фото:Dirk_Bleicker, info@dirkbleicker.de)

Уколико успије у намјери да осујети идеју о великој коалицији, осјетљивој конструкцији о којој су се прошле недјеље договорили конзервативци, окупљени око Ангеле Меркел, и Социјалдемократска партија (СПД), Кевин Кинерт, 28-годишњи студент из Берлина и вођа подмлатка Социјалдемократске партије, ући ће у историју као човјек који је окренуо њемачку политику наглавачке.

Иако је јавност у сриједу обавијештена да су преговори мање-више завршени, договор о великој коалцији ни изблиза није постигнут. У наредних неколико недјеља, драма ће се наставити, јер је 464.000 чланова СПД-а позвано да гласају о коалицији. Кинерт је вођа покрета #NoGroKo (GroKo скраћено од “Große Koalition", велика коалиција), чија је мисија да спријечи оно за шта вјерује да би било катастрофално и за његову партију, и за нњмачку демократију. Уколико у томе успије, најдужи мандат једног европског лидера послије 12 година биће највјероватније окончан.

- Вјерујемо да би било веома опасно када би СПД поново ушао у коалицију с конзервативцима - изјавио је Кинерт у ексклузивном интервјуу дан након објаве наводног споразума.

Меркелова је кључне министарске ресоре СПД-у, укључујући и финансије, спољне послове и рад препустила социјалдемократама, а руководство СПД-а, укључујући и предсједника Мартина Шулца, били су одушевљени. Ово, међутим, не важи за Кинерта, који је твитовао да је “ужаснут“ резултатом.

- Финансије су, наравно, кључни ресор у сваком кабинету, али је канцелар и даље из Хришћанско-демократске партије и ниједна одлука коју она или њени министри не буду жељели неће моћи да прође - рекао је он.

Кинерт се појавио на политичкој сцени након пропасти преговора о тзв. Јамајка коалицији прошлог мјесеца, када су Зелени, Слободне демократе (ФДП) и конзерватинва алијанса ЦДУ-ЦСУ Ангеле Меркел одустале од идеје о формирању коалиције. Шулц, који је првобитно непоколебљиво тврдио да мјесто партије, која је у анкетама забиљежила рекордно мали број присталица (20,5%), може бити само у опозицији, промијенио је мишљење и рекао да је СПД спремна за преговоре.

- Социјалдемократска партија је наишла на велико одобравање када смо најавили да своју улогу у наредне четири године видимо у опозицији. Сада је с тим очигледно готово и мислим да је то огромна грешка - рекао је Кинерт.

Кинерт је свјестан да га данас виде као будућег вођу СПД-а. Такође је свјестан обавезе која му историјски припада - портрет Ота Велса, вође СПД-а који се супротставио нацистима у говору у парламенту 1933. године, такође је међу портретима који красе зидове сједишта странке. Због тога вјерује да би СПД требало да буде главна опозициона странка у Бундестагу, а не крајње десна Алтернатива за Њемачку (АфД).

Прошлог мјесеца, на конференцији партије у Бону, на којој је око 600 делегата СПД-а тесном већином изгласало наставак преговора о великој коалицији, Кинерт је одржао говор у коме је истакао да је исцрпљено све што је некада спајало ЦДУ и СПД.

- Да смо пивница, могли бисмо да кажемо да Унија већ годинама ставља своје пиво на рачун код нас - рекао је он.

Послије конференције у Бону, партији се придружило 25.000 нових чланова како би могли да гласају.

- Преплављени смо имејловима, твитовима и порукама подршке људи који желе да нам помогну. Одушевљени смо повећањем броја чланова - каже он.

Ма шта се десило четвртог марта, када ће бити објављени резултати гласања путем поште, тешко да ће Кинертова звијезда скоро изблиједити. Изгледа млађи него што јесте, обожава виндјакне с црним капуљачама, фудбал и карлинг. Као редован гост ток-шоу емисија, не може да прође улицом, а да га неко не замоли да се слика с њим. Сви желе селфи с човјеком који је ријешен да Меркеловој каже “не“.

Кевин Кинерт је вратио углед имену Кевин, које у Њемачкој важи за име које носе мање способна дјеца и необразовани родитељи.

Родитељи су му дали име по фудбалеру Кевину Кигану, који је играо за “Хамбургер шпортферајн“ између 1977. и 1980. године. Тада су хиљаде Нијемаца добиле име по њему, али је ипак највише нових “Кевина“ рођено послије Кинертовог рођења, односно послије приказивања америчког филма “Кевин: Сам у кући“.

Један берлински дует објавио је пјесму под насловом “Кевини“: “ Знајте да ће ствари кренути набоље када добијемо првог канцелара по имену Кевин.“

Извор: Блиц