latinica  ћирилица
12/02/2018 |  20:53 | Аутор: РТРС

Кофеин утиче на промјену чула укуса

Оне који не могу да замисле почетак дана без кафе (или двије) можда ће забринути откриће стручњака да конзумирање кофеина утиче на промјену чула укуса.
Кафа - Фото: илустрација
КафаФото: илустрација

Једно од дејстава кофеина је ометање рецептора аденозина. Међутим, они имају важну улогу у регулацији сна јер могу на утичу на то колико смо опуштени или поспани, што објашњава брзо разбуђивање након попијене шољице еспреса, пише Сајенс дејли. 

Резултати истраживања које су спровели стручњаци Универзитета Корнел показали су да због ометања рецептора аденозина онима који уживају у кафи чини се да је храна мање слатка него што јесте.

- Када пијете кафу која садржи кофеин, она ће промијенити ваш доживљај укуса. Тако да ако једете пошто сте попили кафу или неко друго пиће са кофеином укус хране ће бити другачији него обично - објаснио је један од аутора студије професор Робин Дандо.

Да би потврдили претпоставке, аутори студије подијелили су испитанике у двије групе. Сви су добијали исту кафу без кофеина, али је испитаницима једне групе накнадно додавано 200 милиграма кофеина у напитак, што је отприлике количина коју садржи обична кафа.

Свима је додата иста врста шећера, али су они који су пили кафу са кофеином оцјењивали су је као мање слатку.

У другом дијелу студије испитаници су процјењивали ниво сопствене будности и количину кофеина у напитку. Док су без обзира на то да ли су пили кафу са кофеином или без њега пријављивали исти пораст будности након попијене кафе, камен спотицања, без обзира на групу, била је количина кофеина.

- Само испијање кафе, уз мирис и укус најчешће је било праћене повећаном будношћу. Испитаници су се осјећали разбуђеније чак и када кофеина није било у њиховим напицима - истакао је Дандо додајући да је важан сам чин испијања кафе.

- Чак и када само мислите да радите нешто од чега ћете бити буднији учиниће да се осјећате буднијим - закључио је Дандо. 

Извор: РТС