latinica  ћирилица
12/02/2018 |  20:45 | Аутор: РТРС

"Нездрава" храна која је заправо добра за нас

Чак су и крофне на овом списку, али има мала зачкољица, наравно. Ево у којим нездравим намирницама можете да уживате, све док не претјерујете у количини.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Љекари и нутриционисти имају "добре вијести": ниједна храна није нездрава, ако је једете у умјереним количинама, а ако себи све вријеме ускраћујете баш све, можете само да изазовете контраефекат.

Ако из недјеље у недјељу желите нешто слатко, коју чашу алкохола или добар одрезак, а уздржавате се све вријеме, на крају ћете се осјећати ужасно. Жељни сте свега, а никако да смршате. Ипак, нутриционисти нису изненађени кад се ово дешава јер ако сте стално "на опрезу" и стално имате утисак да нечега морате да се оричете да бисте достигли жељену килажу, то може озбиљно да нашкоди вашем здрављу, физичком и менталном.

Поента је у томе да можете да једете све што пожелите, и да будете здрави и у форми, а ове "лоше" намирнице могу да вам помогну у томе.

Виски

Алкохолна пића повећавају ризик од болести јетре и различитих типова канцера. Али, има и студија које су доказале да врло мале количине вискија могу да буду и корисне за наше опште здравствено стање.

Виски садржи висок ниво елагичне киселине, која је снажан антиоксиданс и прилично ефикасно уништава ћелије које могу да изазову различите болести.

Осим тога, истраживање спроведено на Харвардској школи за јавно здравље показало је да умјерене количине алкохола могу да повећају ниво доброг холестерола у крви, а то посљедично смањује ризик од болести срца и крвних судова, пише Дејли мејл.

Имајте само у виду да се "умјереном конзумацијом алкохола" сматра (до) једно пиће у току дана за жене и (до) два за мушкарце.

Црна чоколада

Чоколада јесте "гријех" кад сте на дијети, али ако узмете у обзир да је тамна чоколада, она која садржи висок проценат какаоа, богата моћним антиоксидансима, укључујући и флаваноле који штите од рака, она вам је јасно зашто и нутриционисти поједу понеку коцкицу у току дана.

Истраживање објављено 2015. у Британском медицинском журналу показало је да особе које једу мало црне чоколаде у току дана имају за 11 одсто нижи ризик од кардиоваскуларних болести и за 23 одсто нижи ризик од можданог удара од оних који немају ту навику.

Крофне

Дефинитивно су прилично далеко од идеје о "здравој храни", али једна с времена на вријеме неће вам нашкодити. Частите се повремено, тако ће вам бити лакше да се контролишете и да спречите преједање.

Дугорочно гледано, лакше ћете се придржавати здраве, пажљиво избалансиране исхране током дужег времена ако себи с времена на вријеме дозволите и мало уживања.

Пиво

Ово пиће углавном сви избјегавамо кад смо на дијети. Али, кад се конзумира умјерено, пиво је прилично здраво: спушта крвни притисак, добар је извор витамина Б групе, Б6, Б12 и фолата који спречавају урођене мане код новорођенчади.

Умјерена конзумација пива смањује ризик од болести срца за 30 до 35 одсто.

Црвено месо

Црвено месо повезано је са повећањем тјелесне тежине и вишим ризиком од рака дебелог цријева, Алцхајмерове болести и кардиоваскуларних болести. Али, црвено месе богато је гвожђем, цинком, протеинима и витамином Б12 који је важан за здравље нервних ћелија и добру крвну слику.

Дакле, чак и ако је ваш избор генерално бијело месо или риба, повремено се почастите добрим одреском. Студија објављена 2015. наводи да је 75 грама црвеног меса у току дана корисно за срце колико и остављање цигарета.

Извор: Мондо