latinica  ћирилица
12/02/2018 |  18:34 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Петрово: Вода у Сочковцу исправна је за пиће (ВИДЕО)

Вода у Сочковцу исправна је за пиће, утврђено је анализама након реконструкције изворишта.
Водовод Петрово - Фото: РТРС
Водовод ПетровоФото: РТРС

Мјештани овог дијела општине Петрово дјелимично су одахнули, али сумње у цијели пројекат нису им отклоњене.

Вода у Сочковцу, након реконструкције изворишта стигла је у домове мјештана. Надлежни кажу да је исправна за пиће, чему се нарочито радују мјештани, јер су данима морали да се сналазе за воду.

Поједини мјештани сумњају у исправност воде. Као доказ послали су нам видео снимке, на којима је очита превелика концентрација хлора у води. Траже да се вода поново узоркује и пошаље на анализу, али у присуству мјештана и стручњака. Из локалног водовода поручују да нема разлога за сумњу.

"Након неких пет, шест дана смо добили узорак да је вода исправна за пиће и хемијски и бактериолошки. Грађани не треба да брину, да не насједају на провокације и разноразне ствари", каже Драган Стевановић директор ЈКП "Вода" Петрово.

Мјештани Сочковца тражили су да се, са прилазног пута ка изворишту, уклони азбестни камен, тврдећи да је отрован и да би временом могао да угрози воду, али су надлежни увјерења да, насут по приступном путу, тај камен не може да утиче на извориште.

Под сумњом је и износ пројекта реконструкције изворишта. Док у водоводу наводе да висина трошкова одговара изведеним радовима, мјештани тврде да је пројекат коштао вишеструко више.

"Значи како може бити исти пројекат 2008. и сад, сад кад је материјал јефтинији него прије, не морате бити професор математике, види се да нешто није у реду, нешто не штима", тврди мјештанин Марко Божић. 

Стевановић истиче да с обзиром да практично немају ништа с тим, нису извођачи, поручује мјештанима да се обрате надлежној институцији и министарству. Он каже да нема разлога да сумња.

Пројекат реконструкције изворишта коштао је 124.000. Финансирало га је Министарство пољопривреде. На изворишту су санирани клизиште које га је угрожавало, пет каптажа и сабирна комора.

Преостало је још да се уради ободни канал и заштитна ограда око изворишта. Иако су се грађани жалили и на висину цијене воде, из Водовода поручују да неће бити кориговања цијена. Све, ипак препуштају, локалној скупштини, под чијом је ингеренцијом и овај водовод.