latinica  ћирилица
12/02/2018 |  18:05 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Мирослав Вјештица тужио БиХ за више од 140.000 КМ

Мирослав Вјештица, некадашњи осумњичени за злочин почињен у Босанској Крупи, тужио је БиХ за више од 140.000 КМ због незаконитог притвора, претрпљене душевне боли и изгубљене зараде, јавио је Бирн.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Адвокат Милорад Ђукић рекао је да је његов клијент  Мирослав Вјештица ухапшен крајем 2004. године и да је у притвору провео шест мјесеци. Он је навео да су након тога Вјештици одређене мјере јављања у полицијску станицу, што је укупно 263 дана притвора и мјера ограничења.

"Прошло је 10 година, осам мјесеци и 25 дана док је стигао акт обуставе поступка", истакао је Ђукић и додао да против Вјештице никада није подигнута оптужница.

Он је нагласио да износ одштетног захтјева износи 100.629 КМ за изгубљену зараду, 30.000 КМ због претрпљене душевне боли и 15.000 КМ због умањења животне способности.

Вјештак судске психијатрије Нера Живлак Радуловић рекла је да је код Вјештице развијен трајни поремећај депресије и анксиозности.

"Симптоми указују на анксиозно-депресивни поремећај умјереног интензитета и нема продуктивне психопатологије. Током притвора преживио је страх јаког интензитета, праћен трпљењем душевних болова. Развио је трајни афективни поремећај, гдје се појављују депресија и анксиозност. Животна способност му је умањена за 30 одсто", навела је Радуловићева.

Вјештак економске струке Радован Босиочић имао је задатак да утврди Вјештичину изгубљену зараду док је обављао функцију потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.

"Из Завода за запошљавање добио сам податке о посљедњој плати која је регистрована и износила је 895 КМ. Од пензијско-инвалидског осигурања сам тражио износ исплаћених пензија у периоду од 2008. до 2012. године и за тај износ умањио сабране плате", истакао је Босиочић.

Помоћник правобраниоца предложио је да се тужбени захтјев одбије као неоснован.

Судија Драгица Милетић изјавила је да функција потпредсједника НСРС траје само четири године, на шта је Ђукић одговорио да су Вјештицу након тога у Тужилаштву БиХ "држали као осумњиченог у неизвјесности још пуних седам година, четири мјесеца и 20 дана".

Судска одлука биће достављена накнадно.

Извор: СРНА