latinica  ћирилица
12/02/2018 |  16:07 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Соколачки пољопривредници тужили општину; Остали без премија (ВИДЕО)

Већина спорова у 65 судских поступака у којима је тужена општина Соколац, ријешена је закључно са 31. децембром прошле године, али приспјевају нове.
СО Соколац - Фото: РТРС
СО СоколацФото: РТРС

Соколачки пољопривредници подносе тужбу, јер им се не исплаћују премије за откупљено млијеко, а општина није испунила ни обавезу за субвенцију набавке јуница.

Из опозиционог СНСД-а тврде да су 2017. ненамјенски трошена средства, враћена из Шума Српске, по основу сјече дрвног сортимента и да се таква ситуација наставља и ове године.

Правилник за подстицај произвођачима млијека у складу с којим се општина обавезала да по литру откупљеног млијека плаћа 0,05 пфенига, како тврди начелник општине Милован Бјелица, односио се само на 2013. годину.

"Није било могућности ни средстава, али помагали смо пољопривредницима набавком лактофриза, музилица. Године 2012. производило је 800 хиљада литара млијека, сада четири милиона", навео је Бјелица.

Општина Соколац једина у окружењу не исплаћује подстицаје за развој производње млијека, тврди одборница СНСД-а у Скупштини општине Сњежана Којић и за како каже, производњу великих количина млијека, заслужни су искључиво пољопривредници.

"Начелник, односно општина и у 2013. години платила је само два квартала. Посједујем одлуку из 2016., гдје се одобравају средстава за набавку приплодних, стеоних јуница, али није плаћено. Зато су људи тужили", објашњава Којићева.

Нису задовољни ни становници мјесних заједница из којих се експлоатише шума, јер према тврдњама СНСД-овог одборника Раде Дангубића новац Шума Српске, намијењен за инфрастрултуру у тим срединама, не троши се намјенски.

"Прошле године два милиона, био је програм, али нису биле у буџету. На прошлој сједници СО кад се усвајао буџет, рекли смо да програм треба бити у буџету", рекао је Дангубић.

Бјелица каже да ако буде одступања, они ће то ребалансом урадити.

Тврди да се средствима која Шуме Српске враћају локалним заједницама, могу отплаћивати и кредите, ако су намијењени за инфраструктурне пројекте.