latinica  ћирилица
12/02/2018 |  13:39 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Дачић: Нема преговора о подјели Косова и Метохије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић негирао је данас наводе приштинских медија да Београд и Приштина разговарају о подјели Косова и Метохије.
Хајнц Кристијан Штрахе и Ивица Дачић (Фото: https://rs.sputniknews.com) -
Хајнц Кристијан Штрахе и Ивица Дачић (Фото: https://rs.sputniknews.com)

"Не преговорамо о томе, то је везано за унутарполитичку употребу /у Приштини/", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са вицеканцеларом Аустрије Хајнц-Кристијаном Штрахеом.

Приштински лист "Газета експрес" објавио је неколико текстова у којима тврди да се између званичног Београда, Приштине и Тиране наводно договара "размјена територија", односно "подјела Косова".

Дачић је истакао и да су синоћ у Београду, на састанку и са предсједником Србије Александром Вучићем анализирани ти наводи приштинских медија.

"Мало смо се и нашалили и рекли и да је Штрахе својом изјавом о Косову то и подстакао", навео је Дачић.

Штрахе је уочи доласка у Београд за "Политику" рекао да би било пожељно да сјевер Косова има право на самоопредјељење или аутономију, као и да је погрешно уколико би се на Београд вршио притисак да призна самопроглашено Косово.

Дачић је подсјетио да се Штрахе противио једностраном проглашењу независности Косова и Метохије и 2008. године, када је у својој земљи био у опозицији, а да данас, када је дио власти у Аустрији заступа исте ставове.

Он је захвалио аустријском званичнику за подршку Србији и српском народу, напомињући да исто мишљење у Влади Аустрије сигурно не дијели странка коалициног партнера Себастијана Курца.

"Свака ти част Штрахе, српски народ ти много дугује", рекао је шеф српске дипломатије.

Подсјећајући да је једнострано проглашење независности Косова и Метохије било у супротности и са међународним правом, Дачић је упитао да ли би, уколико би у неком дијелу Аустрије Срби или Турци постали већина, имали право на самоопредјељење.

Дачић је упитао и колико ће година и вијекова требати Приштини да међународно верификује ту своју независност, напомињући да би приштинске власти требало и о томе да размисле.

Он је у име званичног Београда изразио спремност за проналажење трајног и одрживог рјешења за Косово и Метохију у дијалогу са Приштином.

Штрахе је рекао да је реалност да је Аустрија 2008. године признала независност самопроглашеног Косова, као што је реалност и да се у правном систему Србије наводи да је Косово и Метохија њен дио територије.

Према његовим ријечима, реалност је да од 193 земље чланице УН косовску независност није признало њих више од 85, као и да пет држава чланица ЕУ то, такође, не признају.

"Аустрија стоји иза независности Косова, а ја имам пуно разумијевање за положај Срба", рекао је Штрахе.

Он сматра да је потребно да двије стране нађу суштинско и компромисно рјешење за Косово и Метохију.

"Србија није проблем већ рјешење проблема, а рјешење се мора наћи заједнички", додао је Штрахе.

Премијер Србије и Штрахе о европским интеграцијама

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић и вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе сагласили су се данас у Београду да је усвајање Стратегије проширења ЕУ на западни Балкан охрабрујућа порука за Србију и њене грађане.

Саговорници су оцијенили и да је усвајање те стратегије "јасан сигнал Влади Србије да настави са започетим реформама", саоштено је из Владе Србије.

Брнабићева је рекла да Србија изузетно цијени континуирану подршку Аустрије у процесу приступања ЕУ и став да је интеграција западног Балкана у ЕУ један од спољнополитичких приоритета Аустрије.

Она је изразила очекивање да ће Аустрија наставити да подржава Србију и током аустријског предсједавања Савјету ЕУ у другој половини 2018. године.

Штрахе је "пренио подршку Аустрије о питању наставка дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ", наводи се у саопштењу.

Он је изразио очекивање да ће обје стране конструктивно приступити имплементацији бриселског споразума.

Извор: СРНА