latinica  ћирилица
12/02/2018 |  12:31 | Аутор: РТРС

Лазански: Изјава веома штетна, а правно знање Мектића проблематично

Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански упозорио је да је изјава министра безбједности БиХ Драгана Мектића о Сребреници веома штетна за Републику Српску, као и да је проблематично његово правно знање термина "геноцид".
Мирослав Лазански - Фото: РТРС
Мирослав ЛазанскиФото: РТРС

Лазански је у изјави Срни рекао да Мектић нема правно знање да покреће ту тему, посебно када се зна да у Савјету безбједности УН није прошла британска резолуција о "геноцидности акта у Сребреници".

Према његовим ријечима, Мектић је врло занимљив као појава и увијек воли да је на ивици неког скандала.

"Можда му је потребно да буде у центру пажње. Незгодно време и незгодна тема да се буде у центру пажње", рекао је Лазански.

Лазански је нагласио да нико не спори да се у Сребреници у јулу 1995. године десио велики злочин, али по свим правним квалификацијама није и геноцид.

"То ће вам рећи сваки озбиљан правник", рекао је Лазански.

Он је додао да је "друга ствар што Хаг третира Сребреницу као геноцид".

"Али за мене Хаг није мериторни правни орган. То је суд који је склепан ад хок за подручје бивше Југославије који примјењује мало англосаксонско, мало `код цивиле` из времена Наполеона, мало президентно право. То је суд који сам пише правна правила, сам их мења током суђења и још их онда сам и примењује. Тако да сад, да питате било ког озбиљног светског адвоката и правника, он ће рећи да то није квалификован суд за ту врсту суђења", истиче Лазански.

Мектић је недавно за "Вечерњи лист" изјавио да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници".

Извор: СРНА