latinica  ћирилица
12/02/2018 |  11:39 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

У Братунцу одржано предавање о савременом узгоју малина (ВИДЕО)

Предузеће "Малина-Братунац" у сарадњи са Општином Братунац организовало је предавање о савременом узгоју јагодичастог воћа "Основна и фолијарна исхрана и заштита малине". Пољопривредници су имали прилику да се упознају са најсавременијим приниципима исхране малине, како хемијским тако и микробиолошким ђубривима. Било је ријечи и о заштити засада препаратима који су дозвољени за употребу у ЕУ.
Предавање о малинама - Фото: РТРС
Предавање о малинамаФото: РТРС

Предавање за малинаре из Сребренице и Братунца на почетку сезоне, већ традиционално, буде изузетно посјећено. Ове године произвођачи могу очекивати више проблема него прошле године, када су снијег и мраз десетковали приносе.

"Ове године могу се очекивати проблеми са сушењем изданака, затим проблеми са инсектима, као што су ваши, затим гриње, тако да могу створити огромне проблеме. Имали смо зиму која је била топла, тако да су се инсекти одржали и у моментима кад су требали да угину", изјавио је предавач Јово Вујовић.

Иако велики број присутних малинара значи велику заинтересованост за новости из свијета малинарства, забринути су, кажу, за будућност ове пољопривредне гране.

"Ни један дан не би требало да се излази из малине, значи морали би бити од јутра до сутра, а са оваквом цијеном нема од тога ништа. Ево сад почиње и тамо до октобра, кад се погледа колика је цијена била, ко зна шта ће бити и са подстицајем. Ја мислим да ће од сада бити све мање и мање произвођача", нагласио је малинар Недељко Ђукановић.

Општина Братунац много улаже у узгој малине и ову врсту пољопривредне производње и даље види као стратешко опредјељење. Агрономи из расадника "Малина" на располагању су свим произвођачима.

"Ниједна година није иста, глобално неке промјене су сваке године другачије и морамо да скренемо пажњу нашим пољопривредним произвођачима, како да их на најбољи начин уведемо у производњу и да им тако повећамо приносе и сам квалитет малине", рекла је директорица расадника "Малина" Марина Јовановић.

"Да обавезно обрате пажњу на саму куповину саднице, да та садница буде здрава, да не буде никаквих инфекција, болести, јер ће самим тим у старту имати много мање проблема, јер ако имамо проблем са садницом, имаћемо проблем који се ни фунгицидима неће моћи ријешити", додао је Вујовић.

На територији Братунца произведе се око 2.000 тона малина годишње, а циљ је да се производња повећа на 5000 тона. Малинарство у Братунцу већ доноси милионске приходе овој малој општини.