latinica  ћирилица
12/02/2018 |  11:35 ⇒ 15:16 | Аутор: РТРС

Босански Петровац - одржана Светосавска академија (ВИДЕО)

Његовање традиције и очување културе веома су битни за опстанак једног народа. Вођени том идејом, Срби повратници у Босанском Петровцу већ трећу годину организују Светосавску академију.
Svetosavska akademija u Bosanskom Petrovcu - Фото: РТРС
Svetosavska akademija u Bosanskom PetrovcuФото: РТРС

О православљу и светосављу ученици православне вјероисповјести у Босанском Петровцу уче на часовима вјеронауке у основној и средњој школи. У част првог српског просвјетитеља, организовали су Светосавску академију.

"Учимо већ девет година вјеронауку у основној школи. Учење се наставља у средњој школи. Много смо научили о нашој вјери, а наравно и Светом Сави", рекла је ученица Невена Ковачевић.

"Свети Сава је био први српски архиепископ, просвјетитељ и учитељ. Он је нас учио о Христу и Христовој вјери. Он је допринио православној вјери", каже ученица Бојана Мрђа.

"Академија је настала као плод ентузијазма, жеље ученика и њихових вјероучитеља и нас професора да своју љубав према Светом Сави преточимо у стихове, рецитале и бесједе", навео је професор православне вјеронауке Предраг Вујић.

Срби повратници у Босанском Петровцу посебно су срећни када присуствују оваквим манифестацијама у завичају.

"Један примјер да кажемо праве светосавске љубави, коју можемо видјети и осјетити", каже повратник Бошко Бранковић.

Светосавску академију под мотом: С љубављу Светом Сави, Богу и роду, организовала је Српска православна црквена општина петровачка.

"Почетком деведесетих година пробудила се душа српског народа и на овим просторима и ми то са свештеницима трудимо се да унаприједимо", истакао је владика бихаћко-петровачки Сергије.

Светосавској академији присуствовали су и представници општине Босански Петровац који су истакли да је ово мјесто примјер доброг суживота.