latinica  ћирилица
12/02/2018 |  10:57 | Аутор: РТРС

Бански двор покреће фестивал умјетничке и џез музике

У овој години, планирано је отварање "Арт терасе", још једне несвакидашње камерне сцене за културне намјене, најављује директор Културног центра Бански двор Младен Матовић.
Бански двор, Бања Лука - Фото: РТРС
Бански двор, Бања ЛукаФото: РТРС

Бањалучки Културни центар Бански двор у овој години наставља са новим концептом рада - планиран је вишедневни фестивал умјетничке и џез музике, најављује директор ове установе Младен Матовић.

Он каже у интервјуу Срни да нови концепт рада подразумијева повратак некадашњој пракси организовања репрезентативних културних догађаја у властитој продукцији.

"Осим покретања фестивала умјетничке и џез музике, бићемо партнери великом регионалном фестивалу књижевности, а организоваћемо неколико изложби домаћих и регионално етаблираних ликовних умјетника", истиче Матовић.

Он наглашава да први и основни критеријум за наступ у Банском двору мора бити квалитет, те да је у том смислу потпуно неважно да ли је у питању домаћи или страни умјетник.

"То је принцип на којем ћу инсистирати и истрајати када је ријеч о програмским садржајима у властитој продукцији", напомиње Матовић.

Први и основни предуслов да Бански двор заживи у свом пуном капацитету је потпуна санација зграде. "Веома нас радује најава Влада Републике Српске да ће у овој години бити издвојено два и по милиона КМ управо за те намјене", наводи Матовић.

Он каже да ће комплетан и веома захтјеван посао у вези са санацијом Банског двора водити Град Бањалука преко надлежног Одјељења за комуналне послове, под стручним надзором градског архитекте Ивана Рашковића.

"У овој првој етапи предвиђено је санирање комплетног крова, те санација фасаде и столарије. Тек кад се заврше ови обимни и захтјевни радови може се размишљати о санацији осталих сегмената Банског двора", појашњава Матовић.

Он наглашава и значај подршке за нови концепт и програм рада ове установе која стиже од Града Бањалука и градске Скупштине.

У овој години, планирано је и отварање "Арт терасе", још једне несвакидашње камерне сцене за културне намјене.

Истичући историјски значај Културног центра Бански двор, који је крајем прошле године обиљежио 85 година постојања, Матовић изражава задовољство начином на који је та установа обиљежила јубилеј.

"У нешто више од два мјесеца организовали смо 24 репрезентативна културна догађаја, понудивши публици концерте, књижевне промоције и изложбе истакнутих регионалних и свјетских умјетника, истовремено водећи рачуна и о представљању врхунских умјетничких домета домаће културне сцене", напомиње Матовић.

Поводом јубилеја, промовисана је и пригодна поштанска марка, док је одговарајућа историографска повезница остварена великим тематским изложбама посвећеним бану Светиславу Тиси Милосављевићу и бану Тодору Лазаревићу.

Матовић подсјећа да је у оквиру програма обиљежавања 85 година постојања Бански двор угостио великане попут маестра Јована Кулунџије, пијанисте свјетског гласа Кемала Гекића, џез пијанисте Матије Дедића и Васила Хаџиманова, затим гитаристу Влатка Стефановског, браћу Теофиловиће, као и сопрана Снежану Савичић Секулић.

"Све до сада урађено обавезује да се и у овој години настави истим интензитетом и постигну још бољи резултати", закључио је у интревјуу Срни Матовић.

Извор: Срна