latinica  ћирилица
12/02/2018 |  10:46 | Аутор: РТРС

Хрватски конзул вријеђао Трампа и Републику Српску

Нови конзул Хрватске у Њујорку Борис Блажековић познат је по вријеђању америчког предсједника Доналда Трампа, Републике Српске, али и хрватских колега.
Борис Блажековић (Фото:  FAH) -
Борис Блажековић (Фото: FAH)

Блажековић, члан Хрватске народне странке /ХНС/, за којег је наведено да нема факултетско образовање потребно за ову функцију, писао је својевремено да је Доналд Трамп - простак.

Он је америчког предсједника на друштвеним мрежама називао ксенофобом, хомофобом и лажљивцем.

Мада је Блажековић почео да брише своје старе објаве на "Твитеру", у покушају да прикрије своје ставове, медији су неке од њих поново објавили.

Осим увреда на рачун америчког предсједника, Блажековић је нападао и предсједника Републике Српске Милорада Додика зато што велича "полудржавицу" /односи се на Републику Српску/.

Он је тврдио и да је Српска настала на геноциду.

Тако је хрватски конзул у Њујорку потпуно занемарио пресуду Међународног суда у Хагу, који је, одбијајући тужбе БиХ и Хрватске, објаснио да није било никаквог геноцида на цијелим територијама ових земаља, те да су злочини чињени на свим странама.

Блажековић је често вријеђао и ХДЗ - коалиционог партнера своје странке, као и премијера и предсједника Хрватске Андреја Пленковића и Колинду Грабар Китаровић, међутим, ХНС обезбјеђује већину у парламенту, па је Блажековић добио "зелено свјетло" за Њујорк.

Извор: Срна