latinica  ћирилица
12/02/2018 |  08:32 | Аутор: РТРС

Макрон предлаже реорганизацију ислама у Француској

Француски предсједник Емануел Макрон поручио је да жели да реорганизује ислам у Француској како би муслиманску вјеру увео у мирне односе са државом и другим вјероисповестима
Емануел Макрон (Фото: rs.sputniknews.com) -
Емануел Макрон (Фото: rs.sputniknews.com)

Француски председник Емануел Макрон поручио је да жели да реорганизује ислам у Француској како би муслиманску вјеру увео у мирне односе са државом и другим вјероисповестима, али је и у потпуности прикључио борби против фундаментализма, сачувавши уз то и "национално јединство".

"Радимо на структурирању ислама у Француској, а то желимо и да објаснимо, што је изузетно важно", рекао је Макрон у интервјуу француском листу "Журнал ди диманш".

Како је француски предсједник истакао, циљ му је да "открије срж световности, могућност да неко вјерује или не вјерује, како би се сачувало национално јединство и могућности посједовања слободне свијести".

Макрон није желио да изнесе детаље свог реформског плана, рекавши да ће то учинити тек када рад на приједлогу буде завршен.

"Моја метода је - напредовати корак по корак", објаснио је он.

Француски лист подсјећа да је Макрон 21. децембра 2017, током сусрета с представницима вјероисповести у Француској, покренуо дебату осудивши "радикализацију световности" - што се, како је објаснио његов савјетник, односило на све политичке партије које користе закон из 1995. у сврхе рата на пољу идентитета.

Предсједник Француске је потом, 4. јануара ове године, најавио "рад на структурирању ислама у земљи" и муслиманима поручио: "Помоћи ћу вам".

Извор: Танјуг