latinica  ћирилица
11/02/2018 |  16:15 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

У изградњу ауто-пута "9. јануар" биће утрошено око 402 милиона евра

У изградњу ауто-пута "9. јануар" Бањалука – Добој, као најзначајнијег инфраструктурног пројекта у Републици Српској, биће утрошено око 402 милиона евра, колико је обезбијеђено кроз кредитне споразуме са Еропском банком за обнову и развој и Европском инвестиционом банком, саопштено је из предузећа "Аутопутеви Републике Српске".
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Из овог предузећа подсјећају да се изградња овог ауто-пута одвијала кроз два засебна пројекта, односно изградњом дионице Добој–Прњавор, у дужини од 36,6 километара, што је финансирано кредитом ЕБРД-а, а основна цијена уговора је 185 милиона евра.

"Други пројекат, односно дионица, је Бањалука–Прњавор, у дужини од 35,3 километра, што је финансирано кредитним споразумом са ЕИБ у износу од 160 милиона евра", наводи се у саопштењу.

Због додатних радова, непредвиђених околности на самој траси, као и због посљедица катастрофалних поплава из 2014. године, Јавно предузеће "Аутопутеви Републике Српске" затражило је додатна средства код обје банке и то 10 милиона евра код ЕБРД и 47 милиона евра код ЕИБ, како би пројекат у потпуности био завршен средином ове године.

"Са додатним задужењем од 47 плус 10 милиона евра, коначна цијена ауто-пута `9. јануар` износиће око 402 милиона евра или 5,5 милиона евра по километру, што је повећање у износу од 15 одсто од првобитно уговорене цијене", прецизирали су из предузећа "Аутопутеви Српске".

У саопштењу се напомиње да за пројекте ове величине и сложености, наведено повећање није ништа необично или несвакидашње, како већ данима покушавају да прикажу поједини представници опозиције, износећи нетачне и злонамјерне податке о вриједности пројекта ауто-пута "9. јануар".

"Најновији примјер је тврдња да ће ауто-пут Републику Српску коштати 75 одсто више од планираног, те да ће његова цијена премашити 1,17 милијарди КМ, односно 16,3 КМ по километру", наводи се у саопштењу.

Јавно предузеће "Аутопутеви Републике Српске" Бањалука најоштрије одбацује паушалне и неутемељене изјаве појединих представника опозиције, који и на тај начин покушавају да у негативан контекст ставе најзначајнији инфраструктурни пројекат у Републици Српској.

"Пројекат изградње ауто-пута `9. јануар` Бањалука-Добој, одвија се под будним оком надзорног органа, као и консултаната самих европских банака, који од почетка реализације наведеног пројекта, па до данас, нису имали ниједан једини приговор на начин извођења и праћења радова", наводи се у саопштењу.