latinica  ћирилица
11/02/2018 |  13:47 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Бореновић: У БиХ је било страшних злочина

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да су се у БиХ, у и око Сребренице, у протеклом рату дешавали страшни злочини и да је било патње свих народа, али да ниједан народ не треба да сноси одговорност за дјела појединаца.
Бореновић - прес - Фото: СРНА
Бореновић - пресФото: СРНА

Бореновић је истакао да свако ко је чинио злочине треба да одговара, без обзира којем народу припада.

"За нас је тешко прихватити одређене квалификације које су ствар историје судова", рекао је Бореновић коментаришући изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића у интевјуу за "Вечерњи лист", у којем је рекао да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници".

Он је нагласио да као војник Војске Републике Српске никада није од претпостављених добио захтјев да почини неки злочин.

Бореновић је рекао да Савез за промјене жели БиХ како је прописана Дејтонским мировним споразумом и Уставом са јасном улогом Републике Српске и Федерације БиХ, уз конститутивност три народа и права осталих народа.

"То је наша реалност и свака друга авантура није добра ни за Српску ни за БиХ. БиХ даје довољно широк оквир свим политичким структурама и грађанима да траже од својих власти боље резултате", закључио је Бореновић.

Извор: СРНА