latinica  ћирилица
10/02/2018 |  08:54 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

Електропривреда Српске: Од извоза струје у јануару приходовали 21 милион КМ

Електропривреда Републике Српске ове године биљежи одличну производњу електричне енергије и у јануару, на основу извоза, а остварила је приход од око 21.000.000 КМ, што је пет пута више него у истом периоду прошле године, потврђено је Срни у информативној служби овог предузећа.
Електропривреда - Фото: РТРС
ЕлектропривредаФото: РТРС

У прошлој години ЕРС је у јануару по истом основу приходовала свега четири милиона, односно 500 одсто мање по основу извоза електричне енергије.

О успјешном почетку ове године говори податак да је ово предузеће у првом мјесецу произвело 543 гигават часова електричне енергије, што је за 4,5 одсто више у односу на план.

"Електроенергетска ситуација и даље је веома повољна. С обзиром на хидролошку ситуацију и стање у хидроакумулацији Билећа у фебруару очекујемо око 40 одсто већу производњу Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/, а и Хидроелектрана /ХЕ/ Вишеград ће имати производњу вишу од планиране", истичу у ЕРС–у.

Из ове компаније наглашавају да им је таква ситуација омогућила да већ у првој недјељи фебруара пласирају вишкове електричне енергије у вриједности од 6,7 милиона КМ, истичући да се продаја на слободном тржишту наставља на дневном и седмичном нивоу од чега очекују значајне приходе.

У ЕРС-у напомињу да су само у првој седмици фебруара извезли једнаку количину електричне енергије као у читавом мјесецу прошле године.

"Добра погонска спремност наших производних предузећа, али и добри временски услови омогућили су да енергетски потпуно превазиђемо посљедице 2017. године која ће остати запамћена по великим сушама. Већ у првој половини ове године очекујемо и знатно побољшање финансијске ситуације и санирање губитака које је узроковала катастрофална хидрологија", додају у ЕРС-у.

Из ове компаније напомињу да су у току и припреме за оснивање међурегионалне берзе електричне енергије у региону централне и југоисточне Европе.

"Самим тим што долази до обједињавања регионалне берзе Сепекс /СЕЕПЕX/ у Београду, чији је ЕРС члан, са референтним берзама које имају значајан промет у ЕУ бићемо у могућности да директно пласирамо енергију на шире тржиште и преко тих берзи што у сваком случају може имати само позитивне ефекте", кажу у ЕРС-у.

Извор: Срна