latinica  ћирилица
09/02/2018 |  18:22 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Медији у ФБиХ оптужили РТРС за медијску хајку на клуб "Аскери" (ВИДЕО)

Још се не смирују страсти око афере обуке малољетних лица под палицом чланова клуба Аскери. Иако о томе извјештавају готово сви регионални медији, поједини из Федерације оптужили су РТРС да, извјештавањем о овој афери, жели да скрене пажњу са, како наводе, паравојне формације “Србска част”. Огласио се и Насер Орић, који је, дематујући да има везе са овим обукама, изнио низ увреда на рачун званичника Српске и Србије.
Насер Орић - Фото: РТРС
Насер ОрићФото: РТРС

У интервјуу за телевизију Н1 Насер Орић тврди да нема никакве везе са клубом Аскери, који је организовао обуку малољетника, те да је његов клуб под истим називом у процесу регистрације. Додаје да је он војник и да воли све што је војничко, али да је његово име злоупотријебљено у овој причи.

"Ту причу су направили да би скренули пажњу од `Србске части` и активности које проводе српске службе у Републици Српској. Не одустају од плана којег су имали 1992. године", каже Орић.

Међутим, из безбједносних служби раније је потврђено да ће бити истражене све активности клуба Аскери, али да, ипак, постоје индиције да је Насер Орић повезан са овим удружењем.

Драган Мектић, министар безбједности у Савјету министара БиХ, истиче да се у Управном одбору организације "Аскери" налазе ратни командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић и још два лица. То су, каже Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци, Нермин Ћуприја и Билал Дервишић, обојица познати широј бх јавности.

"Дервишић је био у Ел Муџахиду и био је и привођен, а оно што посебно забрињава је откуд Насер Орић у Управном одбору Аскера“, пита Ћеранић.

У МУП-у Српске кажу да имају одређене податке о овом случају и да је недопустиво да дјецу обучавају људи који су на неки начин повезани са потенцијалним терористима и повратницима са страних ратишта.

"У питању је једна потпуна индоктринација дјеце и радикализација будућности БиХ која мора да се заустави и спријечи што прије", рекао је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

И док из Федерације стижу критике на извјештавање РТРС-а о случају обуке малољетника, овом темом бавило се много медија из региона, на сличан начин као и наша кућа. За представнике Аскер академије ријеч је о медијској хајци. Тврде да је то био један обичан излет у адреналин парк и да се баве промоцијом здравог живота.

"Припремамо их за вријеме када ће се они осамосталити, када ће им требати снага и тијела и духа. Они ће израсти у комплетне личности које ће можда само бити опасност оваквим људима, злонамјерним који ће опет можда кренути спроводе своје смицалице и планове", рекао је предсједник Удружења Аскер Енвер Хабибовић.

Цијели случај изазвао је велику узнемиреност у цијелом региону, а посебно у оближњој општини Усора, чији су мјештани од надлежних институција захтијевали да све буде разјашњено што прије.