latinica  ћирилица
09/02/2018 |  14:50 | Аутор: РТРС

Шулц одустао од функције након критике из странке

Мартин Шулц одлучио је да одустане од позиције министра иностраних послова у новој коалиционој влади Њемачке, потврђено је данас из његове СПД.
Мартин Шулц  (Фото:UTERS/ Eric Vidal) -
Мартин Шулц (Фото:UTERS/ Eric Vidal)

Шулц је одустао два дана након што је са шефицом ЦДУ Ангелом Меркел постигну договор „великој коалицији“, а одлуку је донио пошто се нашао на мети критике партијских колега.

Њемачки медији пишу да је лидер СПД наишао на незадовољство унутар странке, након чега је одустао од намјере да у новој влади буде министар иностраних послова.

Шеф њемачке дипломатије Зигмар Габријел критиковао је Шулца, рекавши да је прекршио обећање да неће служити у новом кабинету канцелара Ангеле Меркел.

- Остаје жаљење због тога колико је мало поштовања у Социјалдемократској партији када је ријеч о нашим међусобним односима и колико вриједе нечије ријечи - рекао је Габријел.

Он је додао да је уживао у обављању функције шефа дипломатије и да жали због тога што углед који има у јавности "не значи апсолутно ништа руководству СПД".

Ови коментари услиједили су након што су Хришћанско-демократска унија и СПД склопили нови коалициони споразум, у оквиру којег је требало да Шулц, лидер социјалдемократа, преузме функцију шефа дипломатије.

То би био други велики Шулцов заокрет од избора у септембру, послије којих је изјавио да СПД иде у опозицију.

Он је тада одбацио могућност поновног формирања "велике коалиције" са конзервативцима и опцију да буде члан кабинета Меркелове.

Габријел је препустио управљање странком Шулцу прије мање од годину дана, јер је процјењено да Шулц може да порази Меркелову на изборима. Иако је Габријел један од најпопуларнијих политичара у Њемачкој, са позитивним рејтингом од 57 одсто у анкети телевизије АРД, за њега нема мјеста у четвртом кабинету Меркелове.

Извор: Танјуг