latinica  ћирилица
09/02/2018 |  10:40 ⇒ 10:44 | Аутор: РТРС

Мун и Гутерес: ЗОИ ће означити почетак глобалног мира

Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин и генерални секретар УН Антонио Гутерес надују се да ће ЗОИ у Пјонгчангу означити почетак изградње глобалног мира.
ЗОИ - Фото: ТАНЈУГ
ЗОИФото: ТАНЈУГ

Те њихове поруке услиједиле су након њиховог састанка на ручку у јужнокорејском граду Гангнеунг који се налази на 230 километара источно од Сеула, преноси јужнокорејска агенција Јонхап.

"Председник Мун је изразио наду да ће путовање генералног секретара Гутереса у Јужну Кореју промовисати 'инклузију и солидарност' које су филозофија и дух Уједињених нација, заједно са поруком мира зимских Олимпијских игара, гдје ће Јужна Кореја, Сјеверна Кореја и остатак свијета постати једно", наводи се у саопштењу за медије јужнокорејског предсједника.

Мун је такође навео да ће уложити напоре да се одржи напредак у недавно поново успостављеном дијалогу између Кореја и постарати се да он води ка мирној резолуцији нуклеарног питања Сјеверне Кореје.

Двије Кореје вратиле су се прошлог мјесеца дијалогу након двогодишњег језа, а како би договорили учешће Сјеверне Кореје на Олимпијским играма у Пјонгчангу.

Церемонија отварања овогодишњих зимских Олимпијских игара заказана је за данас, а њој ће присуствовати 2.920 спортиста из 92 државе свијета, укључујући и Сјеверну Кореју.

Гутерес је, према наводима Плаве куће, похвалио Муна и његову владу и њихове напоре да смање тензије на Корејском полуострву, наводећи да би ове ЗОИ могле да буду почетак промоције мира у међународној заједници.

"Изразивши поново подршку политици наше владе, Гутерес је рекао да ће УН блиско сарадјивати са државом како би напори наше владе водили до денуклеаризације Сјеверне Кореје и успостављања одрживог мира, такодје наглашавајући да је мирна денуклеаризација Корејског полуострва једно од главних циљева генералног секретара УН у 2018", наводи се у саопштењу Плаве куће.

Извор: Независне новине