latinica  ћирилица
09/02/2018 |  10:31 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

Линта: Загреб нема права да тражи ратну одштету од Србије

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је данас да Хрватска нема право да тражи ратну одштету од Србије, али има обавезу да плати ратну одштету својим држављанима српске националности.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта у писаној изјави прослијеђеној медијима истиче да Србија треба да покрене иницијативу да се обнови рад некадашње југословенско-хрватске комисије за спровођење члана седам Споразума о нормализацији односа.

Он сматра да једно од отворених питања између Србије и Хрватске јесте и питање ратне одштете које треба да буде предмет разговора.

Линта наводи да је ово питање истакнуто у Споразуму о нормализацији односа који је потписан у Београду 23. августа 1996. године између бивше Савезне Републике Југославије и Републике Хрватске, а ступио на снагу 18. октобра 1996. године након ратификације у парламентима двије државе.

Како истиче, у члану седам, стране уговорнице су се, између осталог, обавезале да ће у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу овог споразума склопити споразум о накнади за сву уништену, оштећену или несталу имовину.

Он је подсјетио да је у циљу спровођења обавеза из овог члана договорено оснивање мјешовите југословенско-хрватске комисије састављене од по три представника сваке стране уговорнице.

"Укупно је одржано 13 састанака комисије до марта 1999. године када је дошло до бомбардовања СР Југославије. Наведена комисија није се више састајала. На састанцима комисије је, између осталог, разматран и нацрт споразума о накнади штете за уништену, оштећену и несталу имовину, али до потписивања никад није дошло", навео је Линта.

Он је подсјетио на то да је Међународни суд правде у Хагу одбио тужбу Хрватске за геноцид, а тиме и остале тужбе, међу којима је и она за накнаду ратне штете.

Извор: СРНА