latinica  ћирилица
08/02/2018 |  19:13 | Аутор: РТРС

Савјет министара: Одлука о повлачењу друге транше ММФ-а од 155.571.502 КМ

Савјет министара донио је одлуку о повлачењу друге транше Проширеног аранжмана са Међународним монетарним фондом у укупном износу 155.571.502 КМ те овластио Министарство финансија и трезора БиХ да изда промисорну ноту.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Министарство финансија и трезора БиХ ће извршити алокацију средстава друге транше ММФ-а у омјеру двије трећине за буџет Федерације БиХ и једна трећина за буџет Републике Српске, саопштено је из Савјета министара.

На данашњој сједници Савјета министара донесена је одлука о кориштењу средстава наплаћених од Србије на име кориштења зграде Амбасаде бивше СФРЈ у Анкари за период од 1. јануара 2012. године до краја 2016. године у износу од 555.300 долара.

Ова средства биће искориштена за реконструкцију и опремање објеката које је БиХ добила сукцесијом имовине бивше СФРЈ у Мадриду и Будимпешти, а Савјет министара донијеће одлуку о реализацији вишегодишњег пројекта.

У саопштењу се додаје да се реконструкцијом тих објеката жели омогућити пресељење дипломатско-конзуларних представништава БиХ у властите објекте.

Савјет министара одредио је делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој за Пројекат побољшања енергетске ефикасности у болници Зеница, вриједан 10 милиона евра.

Циљ овог пројекта је побољшање енергетске ефикасности у болници у Зеници, смањење потрошње енергије и емисија угљен-диоксида, спречавање поплаве у просторијама болнице, што је значајно за околину и очување људског здравља, али и за повећање квалитета услуга које се пружају пацијентима.

Зајам је алоциран на Федерацију БиХ са роком отплате од 15 година, укључујући три године грејс периода.

Закључено је да ће Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, у сарадњи са надлежним институцијама ентитета и Брчко дистрикта, наставити да координише активности хармонизације политике пољопривредног земљишта у БиХ.

Овај закључак проистекао је из Информације о предузетим мјерама у области политике пољопривредног земљишта, коју је Савјет министара усвојио на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа.

Провођењу земљишне реформе у БиХ у процесу усклађивања ове области са легислативом ЕУ, а с циљем повећавања ефикасности пољопривредне
производње и конкурентности у земљи, претходиће израда више секторских анализа.

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума о сарадњи у области туризма са Македонијом, којим се јача укупна билатерална сарадња, а који ће бити достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Интензивирањем сарадње у области туризма двије земље подстичу боље схватање културе, историје и живота у другој земљи те стварају оквир за обострани туристички раст.

Утврђен је Приједлог основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о економској сарадњи БиХ и Македоније, да би се ојачале економске везе и сарадња привредних субјеката, те створили услови за заједнички приступ трећим тржиштима. Приједлог основа биће достављен Предсједништву БиХ.

Прихваћена Информација о техничкој финализацији одговора БиХ на Упитник ЕК

Савјет министара прихватио је Информацију о техничкој финализацији одговора БиХ на Упитник Европске комисије за припрему мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, у којој се наводи да су одговори завршени, преведени и технички се финализују на енглеском језику.

Дирекција за европске интеграције Савјета министара објавиће на својој веб страници текст "Одговора БиХ на 3.242 питања из Упитника Европске комисије за припрему Мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ", након што буде службено уручен Европској комисији.

Савјет министара усвојио је Извјештај Министарства за људска права и избјеглице о спровођењу Политике о сарадњи са исељеништвом за 2017. годину, која је усвојена у априлу 2017. године и донио одговарајуће закључке с циљем њеног даљег спровођења, саопштено је из Савјета министара.

У Извјештају се наглашава да су покренуте активности за спровођење циљева ове политике, који се односе на развој правног система и институционалних капацитета у овој области, пружање подршке исељеништву и унапређење сарадње, те стварање услова за већи допринос исељеништва развоју БиХ.

Према тој политици, уз министарства за људска права и избјеглице и спољних послова, у спровођењу ових активности, које изискују дужи временски период, активно се укључују и друге надлежне институције у складу са прописаним уставним надлежностима.

Финансијска средства потребна за реализацију Политике о сарадњи са исељеништвом обезбијеђена су у буџету Министарства за људска права и избјеглице, док је већи дио обезбијеђен донаторским средствима швајцарске Владе путем пројекта "Дијаспора за развој".

На локалном нивоу овај пројекат ће оснажити капацитете општина за пружање квалитетнијих услуга, умрежавања и боље сарадње са дијаспором и њено укључивање у развојне планове.

Савјет министара упознат је о спровођењу Плана хитних мјера и реализацији активности наведених у Информацији о процјенама и могућностима БиХ по питању избјегличке кризе у регији и ЕУ и прегледу ситуације у вези са миграционом кризом на западнобалканској рути.

Према усвојеној информацији Министарства безбједности, од укупно зацртаних 18 мјера 16 је потпуно реализовано, док су двије мјере реализоване дјелимично.
У реализовању мјера учествовала су сва министарства на нивоу БиХ, Гранична полиција БиХ, Служба за послове са странцима и Агенција за државну службу БиХ.

Ситуација у вези са миграционом кризом на западнобалканској рути континуирано се прати.

Извор: СРНА