latinica  ћирилица
08/02/2018 |  17:13 | Аутор: РТРС

ВСТС БиХ: Позитивно мишљење с резервом о Нацрту закона о кривичном поступку

Високи судски и тужилачки савјет БиХ данас је усвојио позитивно мишљење с резервом у односу на два члана закона о кривичном поступку БиХ, који је предложило Министарство правде БиХ.
Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија рекао је да се један члан односи на одредбу која регулише обраћање главном тужиоцу умјесто досадашњег обраћања Колегијуму Тужилаштва у случајевима када истрага траје дуже од шест мјесеци.

Он је навео да је до сада у таквим случајевима Колегијум предлагао мјере које би допринијеле да истрага буде ефикаснија, што се у пракси показало као добро рјешење.

"Уставни суд БиХ није разматрао ову одредбу, није је оспорио и није нашао да је она неуставна. У овом нацрту закона долази до промјене те одредбе, иако ми мислимо да је она добра и да је не треба мијењати", изјавио је Тегелтија новинарима у паузи сједнице.

Према његовим ријечима, Колегијум, као збор свих тужилаца, појачава транспарентност у раду тужилаштава, те представља заштиту главног тужиоца од перцепција да се све дешава у затвореном кругу људи и да о томе нико ништа не зна.

Друга резерва односи се на одредбе које се односе на давање имунитета, на које чланови ВСТС-а током расправе нису давали конкретне сугестије.

Тегелтија сматра да је читав концепт ове одредбе доста проблематичан, јер није довољно уважио све аспекте, потребе и, прије свега, све ризике давања имунитета.

"Генерално, ми смо за читав Нацрт закона о кривичном поступку дали позитивно мишљење, али мислим да законодавац треба да у коначном приједлогу обрати посебну пажњу на ове двије одредбе и да их уреди на начин како би оне у овом дијелу биле ефикасне, проводиве и како би избјегли све могуће ризике у њиховом спровођењу", навео је Тегелтија.

Након информације о посјети потпредсједника ВСТС-а Јадранке Локмић Мисираче Кантоналном суду Сарајево, чланови Савјета су и у овом случају усвојили два закључка који се односе на начине рјешавања најакутнијих проблема у тој правосудној институцији.

Први закључак односи се на јачање персоналних капацитета, односно утврђивања евентуалних потреба за проширење систематизације Кантоналног суда у којем је, како је речено, највећи број најстаријих предмета.

Други проблем је просторног карактера, јер су у једној згради смјештена два суда - Кантонални и Општински. Због тога постоји проблем дистрибуције простора на штету Кантоналног суда који није у могућности да запосли пет судија за која су обезбијеђена средства, а која могу бити изабрана.

"ВСТС о томе не може да донесе одлуку, јер ми нисмо власници, нити управљамо зградом у којој су смјештена ова два суда. Ми ћемо предсједницима ових судова и министру правде Кантона Сарајево дати препоруку на који начин сматрамо да треба ријешити овај проблем.

Извор: СРНА