latinica  ћирилица
08/02/2018 |  17:06 ⇒ 09/02/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

Никола Перић о улози посланика у вријеме рата у БиХ (ВИДЕО)

Засједање Скупштине ни данас није прошло без расправа о учешћу у рату. Посланике опозиције посебно је погодила прозивка посланика СП Зденке Гојковић, која је подсјетила да су представници Савеза за промјене у бх. Парламенту подржали пријем за оснивача сарајевског Музеја ратног дјетињства.
Никола Перић - Фото: РТРС
Никола ПерићФото: РТРС

Као одговор услиједила је серија реплика које су се тицала и учешћа у рату предсједника Српске Милорада Додика. Каква је заиста била улога народних посланика у вријеме рата, за Дневник РТРС-а је одлучио да исприча један од чланова првог сазива Народне скупштине - Никола Перић из Пелагићева.

Република Српска не би могла бити грађена без свог оснивачког акта. Зато су посланици првог сазива, са поносом то мирнодопски усвојили 9. јануара. У томе је њихова највећа вриједност, и свако омаловажаавње тих људи, каже Перић, покушај је урушавања темеља Републике Српске. 

"Ја сам поносан на Републику Српску и не дозвољавам да у овим свакодневним политичким обрачунима било којих странака, нас омаловажаавју", рекао је Перић.

Ондашња опозиција није исто што ова, тврди бивши посланик. Онда смо били јединствени у несрећи која се надвијала над народом, и одлуке од животног значаја усвајане су углавном једногласно. Опозиције не смије да буде у временима тешким по нацију, цитира Перић Черчилову максиму.

"Када смо конституисали Предсједништво, када је Фикрет Абдић пренио овлашћења и када је Алија Изетбеговић постао предсједник шесточланог односно, седмочланог предсједништва, било је 2:2:2 и један Југословен. Први је за скупштину изашао Милорад Додик и рекао да не признаје Алију Изетбеговића за предсједник", нагласио је Перић.

Најважније, животне документе које је доносио први сазив републичког парламента, на терену су бранили борци. 

"Ми смо донијели те акте и борили се. Можда је било и грешака, али да није било тих аката, борци би били побуњеници у БиХ", додао је Перић.

То и јесте највећи проблем унитариста БиХ. Под изговором демократских промјена, грчевито се, корак- по корак, боре за развлашћену и огољену Републику Српску, каже Перић.