latinica  ћирилица
08/02/2018 |  16:50 | Аутор: РТРС

Суд БиХ: Потврђена оптужница против 11 бивших припадника ХВО-а

Суд БиХ потврдио је оптужницу против 11 бивших припадника Хрватског вијећа одбране за злочине почињене над бошњачким цивилима на подручју Мостара током 1993. и 1994. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

За злочин против човјечности оптужени су Неџад Ћорић, Јуре Кордић, Дражен Ловрић, Дарио Сушац, Неџад Тињак, Нухан Шикало, Дарио Михаљ, Станко Шкобић, Томислав Анчић, Маринко Шуњић и Славко Големац, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужница их терети да су од јула 1993. до марта 1994. године учестовали у широком и систематичном нападу, у оквиру којег је више од 70 цивила бошњачке националности са подручја Мостара незаконито ухапшено и одведено у логор "Војно", гдје су држани у нехуманим условима.

У оптужници се наводи да су они својим радњама починили или на други начин помагали различите облике физичког, психичког и сексуалног насиља, те доприносили јачању услова у логору који су били брутални и понижавајући.

Из Тужилаштва је саопштено да су оптужени били припадници ХВО-а, Прве бојне Друге бригаде и Кажњеничке бојне.

"Циљ је био затварање, злостављање и прогон бошњачког цивилног становништва са територије планиране Хрватске државе Херцег-Босне", наводи се у оптужници.

У оптужници се наводи да је стотине мушкараца бошњачке националности извођено из логора "Хелиодром" на присилни рад, као и да су цивили незаконито затварани у логор у мјесто Војно, гдје су држани у понижавајућим и нехуманим условима у гаражи и подруму једне куће, изложени физичком и психичком злостављању.

Према наводима Тужилаштва, оптужени су, знајући каква је природа таквог система и са намјером да га унаприједе, свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату заједно са Марком Радићем, Драганом Шуњићем, Дамиром Брекалом, Мирком Врачевићем и другим.

Суд БиХ осудио је Радића на 21, Шуњића на 16, Брекала на 20 и Врачевића на 12 година затвора за злочине почињене на подручју Мостара.

Извор: СРНА