latinica  ћирилица
08/02/2018 |  16:33 | Аутор: РТРС

Мектић: У УО "Аскера" Орић и два спорна лица

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас у Сарајеву да има информацију да су у управном одбору организације "Аскери" ратни командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић и још два лица за која је рекао да су спорна.
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot) -
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot)

Мектић је у изјави новинарима навео да је Министарство безбједности БиХ озбиљно приступило провјери информације о организацији "Аскери".

"Након првих провјера, за мене постоје индикативне ствари, сумњиво је што се нека лица из криминалног миљеа опет налазе у управном одбору тог удружења и диретно њиме управљају", рекао је Мектић и изразио сумњу у њихове добре намјере.

Министар безбједности обећава да ће, ако буду постојали докази да организација "Аскери" на било који начин излази из граница закона доставити комплетну информацију тужилаштву да се бави тиме.

"Нисмо још до краја извршили провјеру, почетне информације су индикативне због чега сумњам у часне намјере тог удружења. Не сумњам у дјецу, она само могу бити злоупотријебљена", додао је Мектић.

Појављивање паравојних формација у БиХ у посљедње вријеме, према његовим ријечима, доводи до тога да се може говорити о угрожености безбједности грађана БиХ.

"Латентна политичка криза коју на разним нивоима производе кључни политичари у БиХ за резултат добија парамилитантно организовање. То је директна посљедица политике кључних политичара, који би требало да доносе мир и стабилност", сматра Мектић.

Наводећи да чак и власти у неким случајевима ангажују лица из криминалног подземља, Мектић је рекао да се као сљедећи корак може очекивати насиље.

Крајем јануара на "Јутјуб" каналу објављен је снимак у којем вехабијска организација "Аскер" /на турском језику аскер значи војник/ врши исламско подучавање и војну обуку дјеце узраста од девет до 17 година.

Извор: СРНА