latinica  ћирилица
08/02/2018 |  16:29 | Аутор: РТРС

Приједор: У овој години планирана реализација 85 пројеката

Планом реализације Интегралне стратегије развоја града Приједора за ову годину предвићена је реализација 85 пројеката у укупној вриједности од 21.597.951 КМ, од чега финансирање из градског буџета износи 3.029.783 КМ, а из екстерних извора 18.568.168 КМ.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Шеф Одсјека за стратешко планирање, управљање пројектима и развојем Зинајда Хошић истакла је да је међу њима 49 вишегодишњих пројеката, чија је реализација започела у претходним годинама, док је 36 једногодишњих пројеката или оних чија би реализација требало да почне у овој години.

"Пројекти који су планирани у овој години су, према стратешким приоритетима за развој града Приједор, разврстани у три сектора: економски, друштвени и сектор заштите животне средине", рекла је Хошићева.

Међу планираних 43 пројекта економског сектора, чија је вриједност око 2,6 милиона КМ, најзначајнији су изградња инфраструктуре у индустријским зонама, подршка развоју предузетничког инкубатора, подршка пољопривреди у производњи поврћа и подизања пластеника, подизању нових засада воћа и повећању сточног фонда.

Ту су и пројекти којима се унапређују подстицајне мјере за запошљавање нових радника, као и пројекти подршке у металопрерађивачкој, дрвопрерађивачкој, прехрамбеној, електро и другим индустријама.

У оквиру плнираних 24 пројекта друштвеног сектора, вриједних око 13 милиона КМ, истичу се реконструкција домова културе, пројекти унапређења културних активности, изградња дистрибутивне мреже у насељима водоводног подсистема "Црно врело", реконструкција постојеће водоводне мреже, пројекти реконструкције и изградње нисконапонске мреже.

Међу планираним 18 пројеката сектора заштите животне средине, укупне вриједности око шест милиона КМ, најзначајнији су уређење корита ријеке Милошевице од магистралног пута до ушћа у ријеку Гомјеницу, реконструкција и доградња градског канализационог система, изградња терцијарне канализационе мреже и кућних прикључака у насељу Тукови, обнова, реконструкција фасада и столарије на објектима јавних установа, реконструкција постојеће и изградња нове уличне расвјете.

Извор: СРНА