latinica  ћирилица
08/02/2018 |  15:29 | Аутор: РТРС

Фабрика воде у оквиру "Црног врела" биће изграђена до септембра

Изградња фабрике воде у оквиру капиталног пројекта "Црно врело", која би требало да обезбиједи воду за 20.000 становника рубних дијелова Бањалуке и Приједора, требало би да буде завршена до септембра, закључено је на данашњем састанку делегација Бањалуке и Приједора.
Састанак делегација Бањалуке и Приједора око изградње фабрике воде - Фото: СРНА
Састанак делегација Бањалуке и Приједора око изградње фабрике водеФото: СРНА

Према извјештају предузећа "Хидрокоп", радови на изградњи централног дијела водоводног система "Црно врело" су у одмаклој фази и тренутно се врши уградња електро и аутоматске опреме.

"На основу тренутног темпа, радови би требало да буду завршени до краја августа или почетка септембра", саопштено је из бањалучке Градске управе.

Након вишегодишње паузе, изградња овог система настављена је у августу прошле године, након што су обезбијеђена финансијска средства за изградњу фабрике воде.

Из Градске управе наводе да ће град Бањалука обезбиједити додатних милион КМ, како би првих 5.000 становника из села на платоу Мањаче добило воду већ током ове године.

"Истовремено, градске власти су у преговорима са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ за кредитна средства у износу до 10 милиона евра за водоснабдијевање и канализацију, од чега би знатан дио тог новца, уколико уђемо у тај аранжман, био искориштен за наставак пројекта `Црно врело`, који изискује велика улагања и у наредним годинама", рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Извор: Срна