latinica  ћирилица
08/02/2018 |  11:37 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Бијељина- Осма смотра археолошког филма (ВИДЕО)

У Музеју "Семберије" у Бијељини почела је Осма смотра археолошког филма, која се већ неколико година организује у сарадњи са Народним музејом из Београда.
Бијељина, смотра археолошког филма - Фото: РТРС
Бијељина, смотра археолошког филмаФото: РТРС

Сваке сриједе, током фебруара, у вечерњем термину публика ће моћи да погледа одабране филмове који се одликују научним квалитетом и занимљивим приступом у интерпертацији свјетске културне баштине.

На смотри ће бити приказани филмови из Србије, Њемачке, Италије и Словачке.

Филмови који су приказани на 18. смотри археолошког филма у Народном музеју у Београду, представљају изузетна документарна филмска достигнућа о различитим цивилизацијским периодима у прошлости европских земља.

- Народни музеј то ради од почетка у сарадњи са италијанским установама културе и археологије. Сваке године имамо неке италијанске филмове који су готово обавезно на тим пројекцијама. Сваке године једна земља је гост, а ове године имамо три словачка филма која се баве различитим аспектима бронзаног доба, појаснила је Снежана Антић, кустос Музеја "Семберије".

Археолошки филм важан је за стручњаке из ове области, као и за све грађане који воле историју и археологију и који желе да више сазнају о историјским споменицима.

- Ови филмови имају поучни карактер, утемељени су у историји, јер се ради о археолошком филмовима који приказују одређена налазишта, истакао је Момчило Копривица, директор Музеја "Семберије".

Смотра археолошког филма представља својеврсну културну занимљивост у Бијељини која привлачи све већи број грађана.

Поред њемачког филма "Крвави плијен" којим је отворена смотра, приказан је и српски филм "Доме, слатки трапезоидни доме" о грађевинарству у налазишту Лепенски вир.

У наставку фестивала биће приказани италијански филмови о старогрчкој колонији Кирени и подјели поморске моћи између Етрураца, Феничана и Фокејаца.

Публика ће моћи да погледа и три словачка филма о животу у бронзаном добу, као и њемачки филм о пљачкашима старих храмова.