latinica  ћирилица
07/02/2018 |  20:17 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Промовисана књига "Небеске хероине света"

Промоција књиге "Небеске хероине света" аутора Радмиле Тонковић о женама које су равноправно са мушкарцима исписале историју ваздухопловства и космичких путовања, промовисана је вечарас у Источном Сарајеву.
Радмила Тонковић - Фото: СРНА
Радмила ТонковићФото: СРНА

Тонковићева је рекла новинарима у Културном центру Источно Ново Сарајево да су у њеној књизи представљене жене из цијелога свијета које су оставиле траг у ваздухопловству, за које је навела да представља посебну област у којој се прво појављују најмодерније технологије.

"Жене су одиграле велику улогу у светском ваздухоповству, али су подаци о томе јако слобо бележени. Зато је ова књига била веома тешка да се обради, јер нисам имала одакле да извадим податке који нису садржани ни у архивама, ни у библиотекама, тако да сам морала да путујем по целом свету како би пронашла адекватне податке", истакла је Тонковићева.

Она је навела да се у њеној књизи налазе подаци о 2.000 жена са 1.700 колор фотографија, те истакла да је објављена на руском језику, а да је у току превод на енглески.

Радмила Тонковић је више од двије деценије радила у команди Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране у Београду и била овлаштени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике.

Она је прва жена ваздухопловни новинар и уредник на Балкану у часописима - "Аеромагазин", "Наша крила" и "Мома-гласник", а као писац, новинар, публициста и преводилац пише за многе часописе у Србији и иностранству.

Члан је и бројних вазухопловних удружења у Србији, Русији и Републици Српској.

Тонковићева је боравила у Предсједничком кремаљском пуку Русије и том приликом награђена специјалним признањем "Почасном грамотом" за дугогодишњи допринос популаризацији и развоју светске авијације, а добитник је и Почасног пилотског знака цивилне авијације Руске Федерације.

Тонковићева је именована и за почасног члана Војно-научног културног центра Оружаних снага Руске Федерације, добитник је Ордена Руске Федерације поводом 65 година од побједе над фашизмом, као бројних других признања.

Школавала се на бројним свјетским универзитетима, укључујући и московски "Ломоносов", који завршава са "Златном значком" као најбољи студент факултета.

Већ дуги низ година бави се историјом ваздухопловства и помно прати и пише о свим историјским и савременим догађајима у цивилном, спортском, саобраћајном и војном ваздухопловству у земљи и у свијету, о чему је објавила више од 500 чланака и прилоге у 12 књига.

Тонковићева живи и ради у Београду и Москви.

Извор: Срна