latinica  ћирилица
07/02/2018 |  16:12 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Вучић: Добили смо признање и подршку, "Хималаји" пред нама (ВИДЕО)

Ми плаћамо цијену одлука из прошлости и доносимо одлуке и рјешавамо проблеме које нико није рјешавао деценијама прије нас, рекао је Александар Вучић на конференцији за новинаре са Јоханесом Ханом у Београду.
Александар Вучић и Јоханес Хан (фото: Tanjug) -
Александар Вучић и Јоханес Хан (фото: Tanjug)

Комесар ЕУ за проширење је поручио да Србија има реалну перспективу у ЕУ.

Александар Вучић је у име Србије захвалио европским званичницима који су напорно радили на Стратегији, али и људима из Србије – како би помогли европски пут.

"Ми смо председнику ЕК захвални. Анализирали смо Стратегију и 2025. година која је поменута, нама не значи гаранције, али је подстрек да смо радили битне ствари, да смо са људима из ЕК урадили добре ствари", истакао је Вучић.

Вучић каже да је ЕУ мјесто гдје нас привлаче вриједности, бољи економски положај за грађане, али то је мировни пројекат успјешно створен послије Другог свјетског рата.

ЕУ је направила своје оквире и на јединствен начин посматра простор Западног Балкана, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да би неко рекао да Србија и Црна Гора треба да се похвале да су најближе чланству у ЕУ, али да су пред Србијом најтежи задаци.

"Ако погледате шта треба да урадимо најтежи задаци су пред Србијом, у поређењу са четири земље и једном територијом најтежи задаци су пред Србијом. Не бих рекао да је кривица ни наша, некако је дошло вријеме да доносимо одлуке и да платимо одређене цијене из прошлости", навео је Вучић.

Истакао је да је Србија до сада напредовала у предузимању економских мјера, као и да је напредовала у области владавине права, али да има још много тога да уради.

"Још много тога морамо да урадимо у годинама које су пред нама, али то мора да тече убрзаним поступком", указао је Вучић.

Нагласио постоји ланац препрека за чластво Србије у ЕУ, а које су истакнуте у Стратегији.

"На нама је хоћемо ли да идемо тим путем да доносимо храбре и одлучне кораке или ћемо да се кмечањем обраћамо свијету да је нешто неправедно, јер поглавље 35 не постоји ни за кога сем за Србију", рекао је Вучић

Навео је да су лавине препреке пред нама, а да се то прије свега тиче односа Београда и Приштине, али и проблема са граничним линијама са БиХ и Хрватском.

"То нису лаке препреке, то су препреке као Хималаји, али то је питање наше одлуке и важно је да људи у Србији то разумију", рекао је Вучић.

Још једном је захвалио европским званичницима који су показали поштовање према Србији и који поштују то што су грађани Србије урадили на европском путу.

Хан: Србија има реалну перспективу у ЕУ

Комесар за проширење Јоханес Хан је поручио да Србија има реалну перспективу у Европској унији.

Истиче да Србију чекају тешке рефоме, поготово у областима правосуђа и владавине права.

Међутим, напомиње да то није нешто што треба урадити на папиру, већ услови живота грађана треба да се побољшају.

Захвалио је Вучићу на храбрости да покрене интерни дијалог о КиМ.

Јоханес Хан је у Београд дошао дан након објављивања нове Стратегије о проширењу ЕУ на Западни Балкан, којим је Србија први пут добила јасан временски оквир за приступање Унији.

У Стратегији за "Веродостојну перспективу проширења и појачан ангажман ЕУ на Западном Балкану", документу који је данас усвојила Европска комисија, предвиђа се могућност новог проширења ЕУ 2025. године.

Најприје, Стратегија предвиђа да Србија може потенцијално бити спремна за улазак у ЕУ до 2025. године.

Извор: РТС