latinica  ћирилица
07/02/2018 |  11:41 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Клокић-Чуплигин: Искуства Србије значајна у процесу приступања ЕУ

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је данас да су искуства Србије на европском путу веома значајна за Српску, те да ту предност треба искористити и примијенити с циљем активнијег процеса приступања ЕУ.
Клокић-Чуплигин - Фото: СРНА
Клокић-ЧуплигинФото: СРНА

Клокић је на састанку у Бањалуци са замјеником шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Александром Чуплигином оцијенио да је сарадња са Србијом и регионом на том плану важна за Владу Српске и ресорно министарство.

Чуплигин је нагласио да је регионална сарадња један од најважнијих ствари које заговара ОЕБС, те је изразио посебно задовољство сарадњом са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу, саопштено је из Министарства за економске односе и регионалну сарадњу.

- Приступамо разговорима са другим представницима институција у Влади Српске, али нам је приоритет сарадња са Министарством за регионалну сарадњу - навео је Чуплигин.

Замјеник шефа Мисије ОЕБС у БиХ најавио је почетак истраживања "Добробити и сигурности жена у државама чланицама ОЕБС-а", које ће спроводити Џендер центар Владе Српске, а Клокић је рекао да ће ресорно министарство подржати то истраживање с циљем размјене информација и остваривања жељених резултата.

У фокусу истраживања је родна равноправност, која ће први пут омогућити податке упоредиве са онима из земаља окружења.

Теме састанка Клокића и Чуплигина биле су активности у вези са кључним пројектима Министарства и Мисије ОЕБС у БиХ, са посебним акцентом на регионалну сарадњу и стабилност.

Извор: СРНА