latinica  ћирилица
07/02/2018 |  08:29 ⇒ 09:16 | Аутор: РТРС

Гутерес у извјештају оштро критиковао власти у Приштини

На сједници Савјета безбједности УН у Њујорку биће разматран најновији извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду Унмика у којем је оштро критиковао власти у Приштини, указао да се током прошле године на Косово вратило 498 особа, најмање од 2000. године, те навео да је убиство једног од лидера Срба са сјевера Оливера Ивановића изазвало "шок и бијес" на Космету и ширем региону.
Антонио Гутерес - Фото: AFP
Антонио ГутересФото: AFP

Гутерес је нагласио да су брзо откривање одговорних за убиство лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" и њихово привођење правди кључни фактори за одржање моментума ка трајном миру.

"Поздрављам уздржаност политичких лидера после овог кукавичког злочина, као и одлучност Београда и Приштине да сарађују и спрече распиривање политичких тензија", навео је Гутерес у извјештају за период од 16. октобра прошле до 16. јануара ове године.

Он је указао да су "назадовали" процеси у вези са почетком рада Специјалног суда за злочине ОВК и демаркацију са Црном Гором, као и да је у претходна три мјесеца на Косову видљиво незадовање у кључним областима, прије свега у непристрасној примјени владавине права.

"Недавни покушаји одређених посланика да укину закон о Специјалном суду и подрију кредибилитет те институције дубоко је разочаравајући. Позивам политичке лидере на Косову да покажу пуну приврженост правди и владавини закона", навео је Гутерес и додао да је "формирање Специјалног суда и Тужилаштва кључни корак којим Косово треба да покаже искрену жељу да подржава владавину права".

У извјештају, који је објављен на сајту Савјета безбједности УН, Гутерес је позвао лидере у Београду и Приштини да наставе ангажовање и у овој години у правцу пуне примјене споразума постигнутих у дијалогу уз посредовање ЕУ.

Уз извјештај генералног секретара УН приложени су анекси о раду Еулекса, али и специјализованих вијећа и Специјализованог тужилаштва Косова. У извештају Специјалног суда наводи се да се наставља истрага о извјештају Парламентарне скупштине Савјета Европе под називом "Нехуман третман људи и нелегална трговина људским органима на Косову".

Србију ће на сједници Савјета безбједности УН представљати министар спољних послова Ивица Дачић, који ће у излагању дати осврт на извјештај генералног секретара УН, саопштено је из Министарства спољних послова.

Дачић ће сутра у Вашингтону учествовати на 66. Националном молитвеном доручку који се традиционално одржава у хотелу "Вашингтон хилтон", а током боравка у Вашингтону састаће се са високим представницима америчке администрације и Конгреса са којима ће разговарати о билатералној сарадњи Србије и САД, као и о регионалним и међународним темама.

Извор: СРНА