latinica  ћирилица
07/02/2018 |  08:29 | Аутор: РТРС

Амерички генерал одговоран за убиства свједока злочина Харадинаја (ФОТО)

Амерички генерал Стивен Шук, који је на Косову био замјеник шефа Унмика, директно је одговоран за ликвидацију свједока у хашком процесу против Рамуша Харадинаја, тврди некадашњи савјетник њемачке Владе Мартин Хајперц у књизи "Макијато дипломатија".
Рамуш Харадинај (Фото: ČT24) -
Рамуш Харадинај (Фото: ČT24)

Хајпрц, који је на Косову боравио као финансијски експерт у званичној мисији Међународне цивилне канцеларије, у књизи, између осталог, указује на спрегу појединих међународних званичника и мафијаша који су преузели владавину Косовом. Он наводи да је информације о генералу Шуку добио од високог комесара УН из Бадена, пише "Српски телеграф".

"Бивши амерички генерал Стивен Шук, а сада један од највише рангираних људи у Унмику, има већи криминални досије и уско је повезан са одвашњом елитом. Он је одао имена крунских свједока против Харадинаја, који су послије тога убијени. Мом познанику је рекао да човјек мора неког да склони са пута ако то одговара вишим инстанцама", преноси Хајперц податке до којих је дошао.

Он је навео да се свједока рјешавао Харадинајев "ратни друг", један од вођа ОВК Фатмир Љимај, касније министар саобраћаја у влади у Приштини.

"Главни свједок оптужбе, некадашњи надзорник логора детаљно је документовао злочине, али је у Дуизбургу, гдје се скривао у оквиру програма заштите свједока, нађен мртав у парку код Есенбершког језера. Након тога више није било изјава које би могле да се употријебе, па је суд морао да обустави поступак против Љимаја", пише Хајперц.

Хајперц је у књизи "Макијато дипломатија" писао и о томе да је "Косово за Србију дефинитивно изгубљено", а изводе из књиге о томе пренијела је "Политика", за коју је дао изјаву. Београдски лист је, између осталог, пренио да је Хајперц у књизи описивао свој сусрет у једном бару са Харадинајем, кога су Американци послије рањавања смјестили у базу Бондстил, јер им је био потребан да би контролисао Хашима Тачија.

Хајперц, како се додаје, није штедио придјеве да истакне дубоки презир према двојици вођа ОВК, пресвучених у европске политичаре.

"Они су били наши савезници када смо се борили против Милошевића. Србија је била противник, а ОВК стратешки партнер. Сада је Србија наш партнер и може се заузети критичка позиција у односу на ОВК", рекао је Хајперц и додао да "у државним пословима нема морала". Хајперц је написао да су Американци на Косову апсолутни господари.

Извор: СРНА