latinica  ћирилица
07/02/2018 |  08:07 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Наставак суђења за злочине над Србима у Орашју

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране који су оптужени за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва - убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

На рочишту одржаном 31. јануара, свједок Тужилаштва БиХ Аћим Симић потврдио је да је оптужени Мате Живковић звани Ракијица тукао затворене Србе у логору у Доњој Махали.

Он је рекао да је након заробљавања у Буковој Греди 9. маја 1992. године, са осталим мјештанима затворен у шупи једне куће у Доњој Махали у којој су задржани један дан. Ту су од војника чули да су у њивама убијени Лазо Васиљевић и Зоран и Марко Максимовић.

Симић је испричао да су затворени Срби извођени напоље, тучени и малтретирани, да су Чеди Цвијановићу одсјечена три прста, Стеви Гаврићу пријетили су да ће му одсјећи нос, уши и друге дијелове тијела, а да је Саво Савић подлегао од удараца.

Он је додао да су сутрадан њих 40 пребацили у фискултурну салу Средњошколског центра у Доњој Махали, гдје су доведени и Срби из Орашја и Драгановаца са којима нису смјели да комуницирају.

- Рекли су нам да смо ту доведени из безбједносних разлога. Тортуре су настављене, људи су тучени, а мене нико није тукао и малтретирао јер ме је штитио Пера Винцетић кога сам одраније познавао. Војници су нам рекли да се Перо Гаврић објесио у купатилу, а не знам шта је било с његовим тијелом - испричао је Симић.

Према његовом свједочењу, иако је био веома лошег здравственог стања, чувар Никола Трогрлић натјерао га је да иде на копање ровова, гдје су их надгледали хрватски војници. Током радова, како је навео, Лука Васиљевић рањен је у бедро.

Симић је током испитивања рекао да је Матузовић обилазио логор у Орашју и да је затворене Србе, па и њега, питао зашто су ту доведени.

- Рекао сам му да сам ту из безбједносних разлога и нисам се жалио јер нисам био тучен и малтретиран. Један од војника је на то рекао да ми је ту и мјесто, након чега га је Ђуро, са којим сам ишао у основну школу, отјерао - истакао је Симић.

Други свједок Тужилаштва, Љубица Гаврић, нагласила је да су њеног супруга Перу објесили, а не да се сам објесио како су рекли чувари, те потврдила да његово тијело до данас није пронашла.

Гаврићева је испричала да је 8. маја 1992. године хрватска војска одузела наоружање од Срба у Буковој Греди, а дан касније убила њеног сина Милана и још осам Срба.

- Милан је са осталим Србима бјежао и скривао се у једној викендици у Буковој Греди. Сазнала сам да је убијен 9. маја. Његове кости пронађене су након двије године, а обдукција је потврдила да је имао прострелну рану на челу. Комшија Алекса Божић рекао ми је да је мој Милан пронађен у каналу између двије њиве - испричала је Гаврићева.

Она је додала да је убијен и њен дјевер Митар Гаврић, те да је касније сазнала да је Митров син, Андрија Гаврић, у логору угушен у канти воде.

Извор: СРНА