latinica  ћирилица
07/02/2018 |  08:01 ⇒ 08:07 | Аутор: РТРС

Клизави коловози, магла и поледица

У Републици Српској коловози су претежно мокри и клизави, на подручју Бијељине и Мркоњић Града видљивост је местимично и испод 50 метара, а поледица је могућа у вишим планинским предјелима, преко надвожњака и мостова, те на прилазима тунелима, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

Видљивост је због магле смањена у котлинама и дуж ријечних токова, као и преко планинских превоја.

На дионицама у усјецима и поред камених косина чести су одрони земље и камења на коловоз.

Саобраћај је, због изградње будућег ауто-пута, обустављен на дионици магистралног пута Бањалука-Прњавор, у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

Режим саобраћаја измијењен је и на дионици магистралног пута Клашнице један -Прњавор, због изградње ауто-пута Бањалука-Добој, у зони укршатања са магистралним путем.

Саобраћај је, због санације, потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице /улице 27. марта и Српске војске у Бијељини/. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

Због радова на дионици магистралног пута Лончари-Брчко један и Брчко два-Доња Буковица саобраћај је преусмјерен на обилазни пут са десне стране из правца Брчког.

Због изградње кружне раскрснице у Прњавору измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор-Горња Вијака.

За сва возила чија укупна маса прелази 16 тона забрањен је саобраћај на дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, дионица Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача.

У Федерацији БиХ јутрос се због нових падавина и угаженог снијега на коловозу спорије саобраћа на дионицама у западним и сјеверозападним крајевима, а посебан опрез неопходан је на путним правцима Ливно-Шујица-Купрес, Ливно-Дрвар-Босански Петровац, Мркоњић Град-Гламоч-Ливно, Бихаћ-Кључ и Бихаћ-Цазин-Велика Кладуша.

Могућа је и поледица, а магла мјестимично смањује видљивост у вишим предјелима, као и у котлинама и уз ријечне токове.

Због активног клизишта на дионици ауто-пута Сарајево запад-Лепеница на локалитету Бан Брдо, саобраћа се претицајном траком.

Због радова, претицајном траком саобраћа се и на мосту Бојник на дионици Сарајево сјевер-Сарајево запад.

На граничним прелазима нису евидентирана задржавања.

Због зимских услова за вожњу у Хрватској, обустављен је саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере на граничним прелазима Изачић и Велика Кладуша.

Извор: СРНА