latinica  ћирилица
02/02/2018 |  16:47 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Пица за доручак боља од житарица?

Пица је бољи избор за доручак него житарице, тврди дијететичарка Челси Ејмер.
Храна - илустрација - Фото: getty
Храна - илустрацијаФото: getty

- Вјероватно ћете се изненадити кад вам кажем да просјечно парче пице и тањир житарица са пуномасним млијеком имају готово исти број калорија - каже Ејмерова.

Додуше, требало би добро да размислите да ли ћете се ујутру зауставити на том једном парчету пице или ћете узети више јер бисте у том случају унијели више калорија него што бисте житарицама...

- Међутим, пица садржи много више протеина, због чега ћете дуже бити сити - тврди Ејмерова и додаје да парче пице садржи више масти и мање шећера него већина житарица.

- Због тога вам ниво шећера неће убрзо пасти - каже она.

Без обзира на то што тврди да је пица бољи избор за доручак, признаје да то није баш здрава храна и да није препорчљиво да је једете стално.

- Иако је тачно да су у пици боље избалансирани угљени хидрати, протеини и масти, не можемо баш да кажемо да је то здравији оброк од житарица - каже нутриционисткиња Ријанон Ламбер.

- Етикетирање одређене хране понекад може више да штети, тако да би требало да се фокусирамо више на садржај нутријената намирница које једемо, него на број калорија. Јер, нису све калорије једнаке - истиче она.

На крају, све зависи од тога какву пицу једете или које житарице једете - неке житарице садрже заиста много шећера, а опет, колико је пица здрава зависи од тога са чиме је.

Шта би онда требало да једете?

- Здрав и добро избалансиран доручак подразумијева поприличан унос протеина. А тога недостаје у житарицама. Такође, требало би да будемо свјесни да неке житарице садрже доста шећера, мада су са друге стране богате хранљивим влакнима, којих обично уносимо недовољно. Зато, ако волите да доручкујете житарице, потражите оне богате влакнима, са орасима, на примјер, како бисте унијели и протеине - савјетује нутриционисткиња.

Она ипак наглашава да то не значи да никада не треба да поједете пицу за доручак.

- Само пазите са чиме ће да буде и колико ћете да поједете. Као што смо већ рекли, пица може да има здрав баланс угљених хидрата, масти и протеина - закључује она.

Извор: Мондо