latinica  ћирилица
31/01/2018 |  21:25 | Аутор: РТРС

Шта нам раде чипс и чоколада?

Како нас чоколада "дигне", чипс "натјера" да желимо још и још... Из минута у минут, ево шта нам се дешава у организму кад не успијемо да одолимо слаткишима и грицкалицама.

Слане грицкалице: Колико год да поједете желите још

Послије једне до пет секунди: Осјетимо како нам со скоро тренутно "покупи" течност и снажно удари на читав систем. Језик је изузетно осјетљив на слано јер је, кроз историју, со била риједак, драгоцјен нутријент, тако да смо практично биолошки програмирани да жудимо за сољу.

Жеља за сланим гаси се тек кад ниво соли у крви скочи, што се, најраније, дешава послије пола сата, а до тад сте већ слистили цијелу кесу чипса.

Послије пет до 20 секунди: Комадић чипса довољно се натопио влагом да можете лако да га прогутате. Али, до сада сте већ изгубили свијест о томе колико једете.

Два до 15 минута: Чипс је већ увелико натопљен желудачном киселином. Али, пошто со још није стигла до крвотока, тијело не зна колико га соли очекује. Што значи да и даље желите да једете - још.

15 до 30 минута: Масни, слани залогаји полако почињу свој пут кроз систем органа за варење, со је коначно стигла у крвоток. Жедни сте.

Послије тако снажног сланог шока, тијело брзо жели да разриједи концентрацију на безбједан ниво. Крвни притисак почиње да расте, пошто со и центар за жеђ у хипоталамусу наређују да пијете.

Иако хормони који регулишу осјећај ситости, као што је лептин на примјер, почињу да се ослобађају како храна почиње да се вари, њихово дејство је ослабљено јер со у комбинацији са мастима слаби њихову моћ.

Све у свему, иако сте сити као бува, и даље желите још.

30 до 120 минута: Тијело је привремено препуњено течностима јер организам покушава да се ријеши вишка натријума. Крвни притисак наставља да расте, присиљавајући срце да ради снажније и брже.

Низак удио влакана значи да ће кромпир брзо почети да се разлаже на шећере и апсорбује, тако да може и да вам скочи шећер.

Два до шест сати: Масти се апсорбују, а већина њих иде директно у сало, које се лијепи тамо гдје га најмање желите.

Шест сати до неколико дана: Крвни притисак остаје виши него што је уобичајено много, много сати, понекад чак и који дан, док се бубрези напрежу да се ослободе вишка соли.

Да ли да једете чипс или да га избјегавате? Једите га само с времена на вријеме, ако баш не можете да одолите, и то у ограниченим количинама.

Чоколада: "Диже" нас скоро у секунди

Нула секунди: Прије него што сте и узели први залогај, тијело је напето у ишчекивању. Чим мирис чоколаде стигне до мозга, почињу да се луче ендорфини и серотонин, хормон среће расте. Баш као и апетит.

Пет до 15 секунди: Већ са првим залогајем, пљувачка разлаже шећер, а топлота усне дупље топи масти у чоколади, и она почиње божански да клизи преко језика, будећи сва чула. Уста су вам наелектирсана од толиких масноћа и шећера, а допамин кола тијелом и ви сте на седмом небу.

Смирени сте, дијелом захваљујући ендоканабионидима, које тијело ствара кад једете чоколаду, а који су по дејству слични једињењима која садржи канабис, која мијењају расположење.

Један до два минута: Кад вам чоколада склизне низ једњак, желудачна киселина "подивља" и почиње да разлаже слатке залогаје. Особе које пате од горушице можда су себи управо загорчале живот.

Два до пет минута: Чоколада се вари. Ниво шећера у крви је на добром путу да се вине у небо, баш као и наша енергија.

Пет до 30 минута: Сав тај вишак енергије почиње експресно да се претвара у тјелесне масти у року од пола сата, али читав процес може потрајати и до осам сати. Кофеин из какао праха је апсорбован, а ви се осјећате сасвим будно.

30 до 90 минута: Ниво кофеина је на врхунцу, па вам је концентрација добра и сасвим сте будни. Али, у исто вријеме почиње да пада ниво шећера у крви, и можете осјетити и летаргију и нервозу.

90 до 120 минута: Други, много свеобухватнији стимуланс по имену теобромин је у потпуности прерађен и даје нам још један ментални подстрек. Али, истовремено интензивира и производњу урина.

Феноли - антиоксиданти за које се вјерује да штите здравље срца и смањују ризик од рака, којих највише има у црној чоколади, такође достижу највишу концентрацију.

Два до три сата: Ниво шећера се суновратио на минимум, и осјећате се летаргично.

Пет до шест сати: Масти и даље колају крвотоком. Већина се конвертује директно у сало и гомила око унутрашњих органа и под кожом. За разлику од других засићених масти, као што су оне из меса и сира на примјер, масноће које садржи какао бутер изгледа не подижу ниво холестерола.

Али, врло често, чоколади се додају јефтинија биљна уља умјесто тога, од којих су нека врло, врло лоша за наше артерије.

Шест и више сати: Чоколада стиже до дебелог цријева. Несварени остаци послужиће бактеријама које настањују наша цријева. Какао подстиче раст добрих бактерија, лактобацила и бифидобактерија.

Извор: Мондо