latinica  ћирилица
31/01/2018 |  19:06 | Аутор: РТРС

Вечерас Мјесец у троструком небеском спектаклу!

Посљедњи дан јануара 2018. године остаће забиљежен као дан када су се поклопила чак три астрономска феномена – тотално помрачење Мјесеца, Супермјесец и плави Мјесец.
Супермјесец над Њујорком - Фото: РТС
Супермјесец над ЊујоркомФото: РТС

Међутим, Европљани неће можи да уживају у овом природном феномену.

Овај риједак небески спектакл, први послије 150 година, биће видљив са територије Аустралије, Сјеверне Америке, Блиског истока и већег дијела Источне Азије.

Потпуно помрачење Мјесеца одиграваће се током плавог Мјесеца, који представља други пуни Мјесец у једном календарском, који се иначе јавља на сваке двеиј године и осам мјесеци.

Истовремено, Земљин природни сателит биће нам најближи, због чега ће изгледати свјетлије и веће него обично – назван ван астрономских кругова Супермјесец.

Супјермесец дјелује за 14 одсто већи и за 30 одсто свјетлији од уобичајеног, а појављује се на отприлике сваких 13 мјесеци.

Док се буде налазио у Земљиној сјенци, Мјесец ће бити црвенкаст - познат и као крвави Мјесец, тако да је пун (неформалан) назив вечерашњег спектакла на небу – крвави плави Супермјесец.

Како је Наса описала, плави Мјесец и Супермјесец су појаве које нису толико ријетке, али овакав троструки астрономски феномен гдје се те двије појаве истовремено јављају у комбинацији са помрачењем Мјесеца, посљедњи пут се догодио 31. марта 1866. године.

Поравнање Сунца, Мјесеца и Земље трајаће сат и 16 минута.

У западном дијелу САД и Канаде спектакл на небу биће видљив пред свитање, а на Блиском истоку, у источној Русији, у Аустралији и на Новом Зеланду увече, кад Мјесец излази.

За разлику од појаве помрачења Сунца, помрачење Мјесеца може безбједно да се посматра голим оком.

Извор: РТС