latinica  ћирилица
30/01/2018 |  16:43 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Превенцијом против можданог удара (ВИДЕО)

Мождани удар као једно од најтежих обољења савременог човјека све чешће погађа млађу популацију, а превентивним прегледом у Српској до сада је спасено на хиљаде живота.
Мождани удар - Фото: РТРС
Мождани ударФото: РТРС

Предавања о симптомима и превенцији можданог удара организовало је Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске.

У свијету мождани удар у сваких пет секунди доживи један човјек, око 5,5 милиона годишње их умре, док од 23 до 25 одсто њих остану тешки инвалиди. Препознавање симптома можданог удара, адекватно и правовремено збрињавање пацијената значајно је за спречавање најгорих посљедица ове болести.

Слободанка Црнчевић неуролог у Јединици за мождани удар Универзитетског клиничког центра Бањалука наводи да послије 65 године та болест се удвостручава на сваких десет година.

"Управо је та категорија која најчешће обољева, и они су начешће наши пацијенти", истакао је Црнчевић.

Живана Вуковић-Костоћ председница Удружења медицинара, сестара, техничара и бабица у Републици Српској истиче да је њихова тема веома значајна, не само за медицинске сестре, и за пензионере, него и за оне који требају да препознају прве симптоме можданог удара.