latinica  ћирилица
27/01/2018 |  21:46 | Аутор: РТРС

Број обољелих од грипа у БиХ у сталном порасту

У Федерацији БиХ од почетка ове године број обољелих од болести сличних грипу у сталном је порасту, а према званичним подацима кантоналних завода за јавно здравство, број службено пријављених случајева седмично расте за по неколико стотина, пише портал "Аваз".
Грип Х1Н1 - Фото: REUTERS
Грип Х1Н1Фото: REUTERS

Врхунац сезоне грипа, како најављују епидемиолози, очекује се до средине фебруара, а код прве жртве, пацијенткиње која је умрла у мостарској болници потврђен је вирус грипа тип Б.

Осим овог, регистрован је и вирус тип А, и ријеч је, према сазнањима "Аваза", о свињском грипу. Подтипови вируса А су Х1Н1 /свињски грип/ и Х3Н2 /птичији грип/.

"Повећање броја обољелих регистровано је у Зеничко-добојском и Тузланском кантону. У узорцима тестираним у Клиничкој микробиолошкој лабораторији УКЦ-а Сарајево детектовани су вируси грипа тип Б и тип А", наведено је у извјештају Завода за јавно здравство ФБиХ.

У извјештају се наводи да је од 14. до 21. јануара број обољелих повећан за 1.161, а према подацима Завода, број обољелих од болести сличних грипу само у Кантону Сарајево до 14. јануара био је 4.035.

"У другој календарској седмици пријављена су 63 случаја заразних болести. Пријављено је 15 болничких инфекција", наведено је у епидемиолошком билтену Завода за јавно здравство Кантона Сарајево.

"Аваз" наводи да је према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, до сада пријављено шест пацијената обољелих од грипа, али истичу да нема мјеста паници и да у Српској нема епидемије.

"Од почетка сезоне грипа регистроване су 31.294 акутне респираторне инфекције и 9.824 обољења слична грипу. Од 15. до 21. јануара домови здравља у Републици Српској пријавили су 991 случај обољења сличних грипу, што је пораст у односу на претходну седмицу", подаци су Института за јавно здравство Српске.

Извор: Срна