latinica  ћирилица
24/01/2018 |  11:36 | Аутор: РТРС

Опрезно с енергетским пићима!

Због сумње да претјерана уконзумација енергетских пића доводи до лошег учинка у школи, славни британски кувар Џејми Оливер позвао је надлежне у Великој Британији да забране њихову продају дјеци млађој од 16 година.
Енергетска пића - Фото: илустрација
Енергетска пићаФото: илустрација

Иначе, љекари широм свијета већ дуго апелују да се забране ови напици. Европска комисија оставила је државама чланицама да саме одреде старосну границу корисника који могу да купе овакве производе.

Осим тинејџера и спортиста, енергетска пића све више конзумирају професионални возачи, ноћни чувари, студенти, тј. сви они који желе да одложе сан и повећају концентрацију.

Иако у Србији није забиљежен ниједан смртни случај због прекомјерне конзумације енергетских напитака, у свијету је било таквих примјера. Ипак, због њихове употребе, помоћ љекара све чешће траже млади, а статистика каже и да расте број оних који их свакодневно пију.

- У непосредном окружењу сам имала случај здравог дјечака који је попио прво кафу, па јако алкохолно пиће, затим пиво, а онда је наставио са енергетским напицима да би се одржао у будном стању. Након тога је слиједио интензиван бол и стезање у грудима, завршио је у болници, са стентовима - истакла је Весна Пантић Палибрк, начелница Јединице за контролу здравствене исправности хране.

Кардиолог Игор Стефановић из Дечје клинке у Тиршовој каже да је свако од љекара имао ситуацију током дежурства да му дођу дјеца која се жале на мучнину, повраћање, лупање срца.

- Онда добијете податак да су конзумирали већу количину неког енергетског напитка. Неких 60 процената конзумената су старости од 13 до 25 година - напоменуо је Стефановић.

Љекари упозоравају да то нису обични освјежавајући напици, само газирани и претјерано слатки. Садрже таурин, жен шен, гуарану, кофеин. У малим количинама, сви ти састојци помажу, али када се претјера – постају опасни.

И висок притисак, главобоља, анксиозност, поремећај сна, коагулације крви – све су то ефекти енергетских бомби у конзервама.

- Доказано је у студијама да када конзументи користе енергетске напитке, онда се чешће дешавају насиље, агресивно понашање, односно лакше ступају у контакт са психоактивним супстанцама - рекао је он.

Упозорења на паковањима

Прије свега, потребно је подићи свијест код родитеља о штетности ових супстанци, јер их и многи родитељи конзумирају па то пређе и на дјецу као навика.

Неопходно је да људи науче да читају информације које постоје на паковањима, а које су на оваквој врсти производа обавеза.

- То су упозорења о количини која се смије дневно унијети, затим препорука коме није намијењено - навела је Пантић Палибрк.

У свијету просјечна потрошња ових напитака код адолесцената је 2,1 литар мјесечно, док сваки пети пије више од седам литара мјесечно. Због тога Хрватска разматра потпуну забрану продаје таквих напитака малољетницима. У Србији још нема таквих иницијатива.

Извор: РТС