latinica  ћирилица
24/01/2018 |  11:32 ⇒ 11:34 | Аутор: РТРС

Перишић: Наставак ексхумација у марту

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић очекује да ће најкасније у марту у БиХ бити настављен процес ексхумација посмртних остатака лица несталих у протеклом рату.
Форензичари - Фото: AFP
ФорензичариФото: AFP

"Увјерен сам да ће процес ексхумација у БиХ бити настављен најкасније у марту, а можда и раније, с обзиром на тренутне повољне временске услове", рекао је Перишић.

Говорећи о резултатима радно-консултативног састанка, одржаног недавно у Сарајеву, радних група које је именовао Савјет Европе и Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/, он је навео да су приближени ставови, те да ће наредни састанак бити одржан за 10 дана у Сарајеву, о чему ће бити објављено саопштење.

Перишић каже да је на састанку било ријечи о измјештању ДНК лабораторије ИЦМП-а из БиХ у Холандију, статусу ИЦМП-а у БиХ, заштити базе података, те заштити података чланова породица несталих.

ИЦМП је почетком децембра прошле године пренио из БиХ у Холандију многе од својих кључних функција, укључујући и ДНК лабораторију.

Из Савјета министара БиХ тада је саопштено да би преношење ДНК лабораторије из БиХ у Хаг могло изазвати потпуни застој у процесу идентификације несталих из БиХ у наредних пет мјесеци, а дугорочно ће успорити и знатно поскупјети овај процес због слања коштаних узорака у Холандију.

Савјет министара, као суоснивач Института за нестала лица БиХ, позвао је 9. новембра ИЦМП да обустави све досадашње једностране активности о измјештању ДНК лабораторије из БиХ у Хаг.

Савјет министара БиХ тада је упозорио и да се тиме отвара проблем изношења 80.000 коштаних остатака из БиХ, односно биолошких и генетских узорака несталих лица из БиХ, те заштите података чланова породица несталих.

Извор: СРНА