latinica  ћирилица
24/01/2018 |  10:22 ⇒ 10:28 | Аутор: РТРС

Зоран Граховац - студент генерације Машинског факултета Бањалука

Двадесеттрогодишњем студенту генерације Машинског факултета у Бањалуци Зорану Граховцу, чији је просјек оцјена на студијском програму Мехатроника 9,58, до завршетка студија остао је дипломски рад.
Зоран Граховац - Фото: СРНА
Зоран ГраховацФото: СРНА

Он истиче да занимање инжењер машинства нуди перспективу и прилику за успјешну пословну каријеру.

"Током образовања у основној и средњој школи имао сам добре резултате из математике и физике, што је основа за било који технички факултет, тако да је моја прва и једина жеља била да упишем управо Машински, који важи за изузетно респектабилну високообразовну институцију", каже Граховац.

Граховац се својевремено добро припремио за пријемни испит, на којем је постигао резултат који је био међу најбољим у генерацији.

"Трудим се да имам континуитет рада и редовно похађам предавања и вјежбе. Увјерио сам се да такав рад може обезбиједити квалитетно учење и да, уз овакав приступ, нема тешких предмета", наводи Граховац.

Граховац напомиње да Машински факултет посједује најмодерније лабораторије и сматра да се оне могу додатно примијенити у процесу наставе.

Друштво је препознало његов труд, па је, осим што је више пута награђен за најбољег студента генерације, добијао и стипендије Фонда "Др Милан Јелић" и других фондација.

"Израда дипломског рада `Пројектовање и израда управљачког система за Сигвеј` била је врло изазовна, јер није ријеч о конвеционалном машинству, већ мехатроници и синергијском јединству машинства, информатике и електротехнике", каже Граховац.

Он прецизира да ће у будућности акценат ставити на изучавање система аутоматског управљања, аутоматизацији производње и роботици, јер ови системи данас постају незабилазни у свим сегментима људске дјелатности и важан су чинилац у будућности човјечанства.

Зоран Граховац жели да у наредном периоду студира и ради у иностранству, али и да се након одређеног периода врати у Републику Српску и ту пренесе знање и искуство.

Извор: СРНА