latinica  ћирилица
24/01/2018 |  09:17 ⇒ 10:18 | Аутор: РТРС

Да ли ће и Француска кренути из ЕУ?

Алудирајући на референдум из 2005. кад Французи нису ратификовали устав ЕУ, Макрон изјавио да би сада, када би гласали, Французи вјероватно хтјели излазак из ЕУ.
Национална скупштина Француске у Паризу (Фото: Flickr/Dennis Jarvis) -
Национална скупштина Француске у Паризу (Фото: Flickr/Dennis Jarvis)

Спутњик је поводом изјаве шефа Јелисејске палате питао француске стручњаке шта стоји иза оваквог става.

Жерар Филош, синдикални и политички дјелатник, бивши члан Социјалистичке партије и евроскептик, каже за Спутњик да Макрон осјећа да је оно "не" које су Французи рекли на референдуму 29. маја 2005. године у међувремену додатно ојачало и да би ова опција опет побеијдила ако би сада био расписан референдум.

"Французи су тада рекли не Саркозију и Оланду, имајући у виду да су њих двојица пропагирали идеју либералне Европе са њеним правилима, а која је на крају изазвала раст незапослености, неједнакости, сиромаштва са једне стране, али и богаћење оних који су већ били богати и у чијим се рукама налази велики капитал", објашњава Филош.

Он сматра и да је то признање Макрона неки знак слабости. "Макрон балансира на ивици ножа. Он не ужива подршку ни лијевих ни десних, без обзира на резултате анкета. Макрон је 'чедо' крупног бизниса Француске, банака и оних девет милијардера који контролишу 95 одсто најутицајнијих медија. Како је говорио Жан Домерсон, 'Макрон живи на рачун тога што други губе', а још и захваљујући расколу леијвих снага које још увијек подржава велики дио радне снаге", сматра Филош.

Он каже и да Макрон своју политику спроводи на основу истих оних принципа које користи Ангела Меркел и коју у Њемачкој подржава мањина. "У Европи је на власти финансијска диктатура, коју не занима очај народа. На изборима, на којима се у свим државама у посљедње вријеме биљежи рекордно ниска излазност, бираче уцјењују незапосленошћу, проблемом са мигрантима, кризама итд. Управо одатле и потичу ове појаве као што је јачање ултрадесничара, национализам и нетолернација", истиче Филош.

С друге стране, Фредерик Сан Клер, политички аналитичар, писац и савјетник бившег министра спољних послова Француске сматра да Емануел Макрон за себе мисли да је прагматичар.

"Најприје зато мора да се понаша као политичар реалиста у оном сегменту који се тиче јавног мњења. Изјављујући да би Француска сад опет била против ЕУ, он је очигледно желио да покаже да је примио к знању да су Французи неповјерљиви према ЕУ и да он истовремено разумије осјећања Француза, али и да је свјесан да је неопходно урадити нешто у смислу европских реформи", каже Сан Клер.

На питање да ли се и чиме политички контексти Француске и велике Британије разликују, Сан Клер одговара: "Не знам шта је тачно Макрон имао у виду када је давао ту изјаву за британску телевизију. Па ипак, економске и политичке прилике се разликују. То што је Велика Британија острво, одиграло је велику улогу на то како је ова земља доносила и доноси одлуке у економској, политичкој и геополитичкој сфери. Осим тога, британски народи, говорећи ријечима Монтескјеа, разликују се од Француза по свом духу."

Извор: Спутњик